Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rengasmainen auringonpimennys syntyy, kun Kuu on niin kaukana, ettei se peitä Aurinkoa kokonaan.

© Shutterstock
Maailmankaikkeus - Auringonpimennys

Seuraa suorana Auringon muuttumista tulirenkaaksi

Iltapäivällä tapahtuu ensimmäinen vuoden kahdesta auringonpimennyksestä. Vaikka se ei näykään pohjoisella taivaallamme, voit tämän sivuston kautta katsella suorana, kuinka Maan ja Auringon väliselle linjalle osuva Kuu kutistaa Auringon pelkäksi tulirenkaaksi.

Myöhään iltapäivästä tarjolla on yksi taivaankannen kiehtovimmista näyistä, kun Kuu taikoo taivaalle rengasmaisen auringonpimennyksen.

Tämänkertainen auringonpimennys näkyy osissa Etelä-Amerikkaa ja Afrikkaa, mutta sinäkin voit seurata sitä suorana live-lähetyksessä, joka alkaa kello 14.10 Suomen aikaa ja päättyy kello 19.35.

Auringonpimennys on huipussaan kello 16.58.

Tästä pääset seuraamaan videolähetystä auringonpimennyksestä!

Kuu on kaukana

Rengasmainen auringonpimennys syntyy, kun Kuu osuu keskelle Maan ja Auringon välistä linjaa aivan samalla tavalla kuin täydellisessä auringonpimennyksessä.

Pimennyksen rengasmaisuus johtuu siitä, että Kuu on niin kaukana, ettei se peitä Aurinkoa kokonaan vaan jättää maan matosten ihailtaviksi komean tulirenkaan.

Näin tapahtuu aika ajoin, koska sekä Maan että Kuun kiertoradat ovat soikeita eivätkä suinkaan täydellisen pyöreitä. Siksi Kuu on ajoittain tavallista kauempana Maasta.

Videolla alla näkyy toukokuun 20. päivänä vuonna 2012 tapahtunut rengasmainen auringonpimennys kuvattuna Kalifornian Mount Shastan rinteeltä.

Lue myös:

Facts om solformørkelser - sol og måne
Auringonpimennys

10 faktaa Auringon pimentymisistä

1 minuuttia
Aurinkokunta

Venus: Aurinkokunnan kuumin

6 minuuttia
Solar eclipse
Auringonpimennys

Onko auringonpimennys aina yhtä pitkä?

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota