Delvis solformørkelse

Osittainen auringonpimennys - mikä se on ja milloin se näkyy Suomessa?

Pimeä varjo lipuu Auringon kiekon yli keskellä alkukesän valoisia päiviä. Vuoden ainoa tilaisuus nähdä auringon­pimennys pohjoisilla leveysasteilla on 10. kesäkuuta. Hanki siis siihen mennessä auringonpimennyslasit, jotta voit nauttia Auringon ja Kuun tarjoamasta näytelmästä.

Pimeä varjo lipuu Auringon kiekon yli keskellä alkukesän valoisia päiviä. Vuoden ainoa tilaisuus nähdä auringon­pimennys pohjoisilla leveysasteilla on 10. kesäkuuta. Hanki siis siihen mennessä auringonpimennyslasit, jotta voit nauttia Auringon ja Kuun tarjoamasta näytelmästä.

Shutterstock

Auringonpimennys 2021

Läpimitaltaan Aurinko on noin 400 kertaa niin suuri kuin Kuu, mutta koska se on 400 kertaa niin kaukana Maasta kuin Kuu, Kuu voi tietyissä oloissa täysin peittää näkymän Aurinkoon. Ilmiötä kutsutaan täydelliseksi auringonpimennykseksi.

Auringonpimennyksiä on kolmea tyyppiä:

 • Täydellinen auringonpimennys
 • Rengasmainen auringonpimennys
 • Osittainen auringonpimennys

Kesäkuun 10. päivänä syntyy rengasmainen pimennys.

Kuu lipuu Auringon eteen, mutta koska Kuu soikealla radallaan on hieman normaalia kauempana Maasta, se ei täytä niin paljon taivaasta, että se peittäisi Auringon kokonaan.

Siksi Kuun ympärillä loistaa valorengas.

Rengasmainen auringonpimennys

Rengasmaisessa auringonpimennyksessä Kuu ei peitä Auringon kiekkoa kokonaan. Siksi Kuun ympärillä näkyy luonteenomainen rengas.

© Shutterstock
Aurinko, Kuu ja Maa
© Shutterstock

Näin syntyvät erilaiset auringonpimennykset

Kuun varjon ulompi osa, penumbra, tuottaa osittaisen auringonpimennyksen. Sisempi osa, umbra, taas aiheuttaa täydellisen tai rengasmaisen pimennyksen.

Täydellinen auringonpimennys ja rengasmainen auringonpimennys

Kuun varjon sisäosasta, umbrasta, katsottuna auringonpimennys on täydellinen. Jos Kuu on niin kaukana, ettei se peitä Auringon koko kiekkoa, seuraa rengasmainen pimennys.

Osittainen auringonpimennys

Umbran ympärillä on heikompi varjo, penumbra. Sen alueelta katsottuna Kuu ei siirry kokonaan Auringon eteen ja auringonpimennys on vain osittainen.

Aurinko pimenee osittain Suomessa

Kesäkuun 10. päivän rengasmainen pimennys näkyy hyvin muun muassa Grönlannissa, Pohjois-Kanadassa ja Venäjän Kaukoidässä. Suomessa se näkyy vinosta kulmasta, ja siksi Kuu peittää vain osan Auringon kiekosta. Suomesta katsottuna pimennys onkin osittainen, ei rengasmainen.

Suurimmillaan pimennys on pohjoisessa ja pienimmillään etelärannikolla. Utsjoella Auringosta peittyy 61 prosenttia, Oulussa 50 ja Helsingissä vain 39 prosenttia.

Suomessa voidaan tarkkailla seuraavaa osittaista pimennystä 25. lokakuuta 2022. Tämä pimennys ei näy missään päin maailmaa täydellisenä.

Näin voit tarkkailla osittaista auringonpimennystä

Tieteen Kuvalehti opastaa, miten parhaiten ja turvallisimmin voit tarkkailla osittaista auringonpimennystä.

 • Missä ja milloin: Helsingissä pimennys kestää klo 12.52–15.15, Vaasassa 12.46–15.13, Oulussa 12.50–15.18 ja Utsjoella 12.51–15.19. Maksimi on vastaavasti klo 14.04, 13.59, 14.05 ja 14.06.
 • Kesto: Helsingissä 2 tuntia 23 minuuttia, Utsjoella 2 tuntia 28 minuuttia.
 • Katseluohje: Pimennystä katsellessasi sinun tulee käyttää auringonpimennyslaseja, jotka estävät Auringon ultraviolettisäteilyn pääsyn sllmiisi. Ilman laseja voit saada vakavia silmävaurioita.
 • Kuvaaminen: Kuvatessasi käytä teleobjektiivin edessä aurinkosuodatinta ja aseta manuaalisesti fokus äärettömään. Säädä valotusta niin, ettei Auringon valoisa kiekko loista täysin valkoisena.
Osittainen auringonpimennys

Osittaisessa auringonpimennyksessä näyttää siltä, että Kuu on haukannut palasen Auringosta.

© Shutterstock

Auringonpimennyskalenteri

Tästä luettelosta voit tarkistaa, milloin on seuraavan kerran täydellinen auringonpimennys, rengasmainen auringonpimennys ja osittainen auringonpimennys.

Täydellinen auringonpimennys

  1. joulukuuta 2021
  1. huhtikuuta 2023
  1. huhtikuuta 2024
  1. elokuuta 2026
  1. elokuuta 2027

Rengasmainen auringonpimennys

  1. kesäkuuta 2021 - Suomessa tämä näkyy osittaisena pimennyksenä
  1. lokakuuta 2023
  1. lokakuuta 2024
  1. helmikuuta 2026
  1. helmikuuta 2027

Osittainen auringonpimennys

  1. huhtikuuta 2022
  1. lokakuuta 2022 – auringonpimennys näkyy Suomessa
  1. maaliskuuta 2025 – auringonpimennys näkyy Suomessa
  1. syyskuuta 2025
  1. tammikuuta 2029