Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

SDO-satelliitin pituus on 4,5 metriä ja paino 3100 kilogrammaa.

© Shutterstock
Maailmankaikkeus - Auringonpimennys

Nasan satelliitti kuvasi auringonpimennyksen avaruudesta

Nasan SDO-satelliitti on ottanut huikeita kuvia osittaisesta auringonpimennyksestä, ja sinäkin pääset ihailemaan kuvasatoa.

Seuraa Auringon toimintaa herkeämättä ympäri vuorokauden.

Tällaisen tehtävän sai Nasan satelliitti nimeltä Solar Dynamics Observatory,joka on kiertänyt Aurinkoa vuodesta 2010 lähtien.

Vaikka tuollainen seuranta saattaa kuulostaa puuduttavalta toimistotyöltä, joskus tutkijoiden silmien eteen avautuu näkymiä, jotka saavat heidät pomppaamaan ylös tuoleistaan.

Näin kävi torstaina 25. toukokuuta, kun Kuu pyörähti Auringon eteen ja satelliitti pääsi kuvaamaan osittaista auringonpimennystä.

Nasa julkaisi animaation

Illalla puolen kymmenen maissa alkanut pimennys kesti vajaan tunnin, ja Kuu peitti enimmillään näkyvistä 89 prosenttia Auringon hehkuvasta pinnasta.

Nasa intoutui julkaisemaan tapahtumasta lyhyen animaation, jossa pimennys näkyy SDO-satelliitin silmin.

Katso animaatio alta:

© NASA’s Goddard Space Flight Center/SDO/Joy Ng, tuottaja

Vaikka Kuun pinta on epätasainen ja täynnä kraattereita ja painaumia, se näyttää näissä kuvissa tasaiselta.

Kuvasta paljastuu silti kaikenlaista.

”Jos katsoo todella tarkasti, epätasaisuudet saattavat erottua”, kirjoittaa Yhdysvaltain avaruushallinto lehdistötiedotteessa.

Lämmittelyä kesän pääesitystä varten

SDO:n ja Nasan tuottamat kuvat ovat oivaa lämmittelyä paljon merkittävämpää tähtitieteellistä tapahtumaa varten, joka on jo pistänyt Yhdysvaltain etelävaltioiden majoituskapasiteetin tiukille elokuun 21. päivän tienoilla.

Silloin nimittäin Yhdysvaltain poikki kulkeva täydellinen auringonpimennys muuttaa parin hiuksia nostattavan minuutin ajaksi päivän yöksi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota