Nasa jahtaa auringonpimennystä suihkukoneilla

Avaruusjätti lähettää ilmaan kaksi vanhaa tiedustelukonetta saadakseen lisää tietoa Auringon koronasta.

Auringonpimennys:

B-57 lentää Kuun varjossa Yhdysvaltojen halki.

© Shutterstock

Miljoonat yhdysvaltalaiset valmistautuvat hetkeen, jolloin Kuu 21. elokuuta pimentää Auringon. Neljän tunnin aikana 100 kilometriä leveä varjo liikkuu Yhdysvaltojen länsirannikolta itään päin.

Nasa aikoo hankkia parhaat paikat näytökseen, ja siksi järjestö lähettääkin ilmaan kaksi suihkukonetta, joiden on määrä lentää Yhdysvaltojen halki Kuun varjossa.

Senioripommittaja kuujahdissa

Nasa on valinnut tehtävään tiedustelutehtävissä palvelleet WB-57F:t, jotka ovat kehittyneempiä versioita jo Vietnamin sodassa palvelleista B-57-koneesta.

Vuonna 1983 viimeinen B-57 poistettiin armeijan käytöstä, ja Nasalla on nykyisin ainoat lentokelpoiset B-57:t. Nasa on lisännyt koneisiin tarkkoja mittauslaitteita, teleskoopin ja kuvankäsittelyvälineistöä.

Kiikarissa Auringon kaasukehä

Auringonpimennys tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden tutkia Aurinkoa lähemmin. Koneiden päätutkimuskohteena on Auringon korona, kaasukehän uloin osa, joka yleensä jää Auringon pinnan kirkkaan valon varjoon.

Korona kiehtoo tutkijoita, sillä sen lämpötila on miljoonia asteita, vaikka Auringon pinnalla lämpötila on korkeintaan 6 000 astetta.