Aurinko, Kuu ja Maa samassa linjassa

Näin auringonpimennys syntyy

Auringonpimennys syntyy, kun Kuu asettuu täsmälleen Maan ja Auringon väliin. Entä mitä auringonpimennyksessä tarkalleen tapahtuu? Ja milloin voidaan kokea seuraava auringonpimennys?

tiistai 16. toukokuuta 2017 teksti Malene Breusch Hansen

Maanantaina 21. elokuuta 2017 Aurinko pimenee Yhdysvaltojen eteläisissä osavaltioissa.

Kuu liukuu hitaasti Auringon eteen, ja hetkeksi Aurinkokunnan upein ilmiö muuttaa päivän yöksi kapealla kaistaleella, joka ulottuu Yhdysvaltojen itärannikolta länsirannikolle.

Mikä on auringonpimennys?

Auringonpimennys syntyy, kun Kuu asettuu täsmälleen Auringon ja Maan väliin ja peittää Auringon. Täydellisessä auringonpimennyksessä Kuu peittää koko Auringon.

Tällainen taivaankappaleiden asema kuitenkin on erittäin harvinainen. Ensinnäkin Auringon halkaisija on 400 kertaa niin suuri kuin Kuun. Toisaalta myös etäisyys Aurinkoon on 400 kertaa niin pitkä kuin Kuuhun.

Maasta käsin tarkkailtuna Kuu ja Aurinko näyttävät siis suunnilleen yhtä suurilta. Jos Kuu olisi hiemankaan pienempi, täydellisiä auringonpimennyksiä ei syntyisi lainkaan.

Kuun kierros Maan ympäri kestää kuukauden.

Auringonpimennyksiä ei kuitenkaan nähdä joka kuukausi, sillä Kuun Maata kiertävä rata on hieman kallellaan Maan ratatasoon nähden.

Auringonpimennystä varten tarvitaan siis erityiset olosuhteet.

Täydellinen auringonpimennys 400 vuoden välein

Täydellisiä auringonpimennyksiä koetaan aina muutaman vuoden välein kapeilla vyöhykkeillä jossain päin maailmaa, mutta ilmiö osuu vain harvoin yksittäisen paikan kohdalle. Keskimäärin auringonpimennys koetaan samassa paikassa vain noin 400 vuoden välein.

Maasta nähtynä auringonpimennys näyttää siltä, että Kuun kiekko hiljalleen liukuu Auringon eteen. Valo katoaa, ja täydellisessä auringonpimennyksessä pimeyttä kestää noin pari minuuttia.

Vähitellen Aurinko alkaa jälleen ilmestyä esiin kiekon takaa, ja valo palaa.

Maan pyörimisliikkeen vuoksi auringonpimennys kestää vain hetken, mutta sen varjo liikkuu satoja kilometrejä maapallon yllä.

Alla olevasta kuvasta näet, miten Kuu heittää varjonsa Maan ylle täydellisessä auringonpimennyksessä, joka näkyy Yhdysvalloissa 21.elokuuta 2017.

Vihreällä merkitty GE tarkoittaa täydellisintä pimennystä (Greatest Eclipse).

Pieni GD on kohta, jossa pimennyksen täydellinen vaihe kestää pisimpään (Greatest Duration).

Täydellinen tai osittainen auringonpimennys

Auringonpimennys voi olla täydellinen tai osittainen.

Osittaisessa auringonpimennyksessä Kuu ei peitä Aurinkoa kokonaan, ja tällaiset pimennykset ovatkin paljon yleisempiä kuin täydelliset.

Täydellisen auringonpimennyksen aikana Aurinko on kokonaan Kuun takana niin, että Auringon säteet eivät pääse lainkaan Maahan.

Aurinko näyttää mustalta kiekolta, vain Auringon korona loistaa kirkkaana kiekon reunoilla.

Pimennys on täydellinen vain kapealla vyöhykkeellä, ja se kestää vain muutaman minuutin. Tämän vyöhykkeen ulkopuolella pimennys on osittainen.

Miten kauan auringonpimennys kestää?

Teoriassa Maasta tarkkailtuna auringonpimennys voi kestää 7 minuuttia 32 sekuntia.

Seuraava yli 7 minuutin pimeyden aiheuttava ilmiö koetaan kuitenkin vasta vuonna 2150, ja silloin Aurinko pimenee Tyynenmeren yllä.

Pimennyskokemusta voidaan venyttää, jos lennetään lentokoneella riittävän nopeasti Kuun varjossa.

Kesällä 1973 Concorden prototyyppi seurasi auringonpimennystä 2 100 kilometrin tuntinopeudella 17 000 metrin korkeudessa Afrikan yllä. Koneessa olijat pysyivät pimennysvyöhykkeellä 74 minuuttia.

Milloin on auringonpimennys?

Kuun ja Maan radat ja kiertoajat mahdollistavat sen, että tulevien auringonpimennysten ajankohta voidaan laskea erittäin tarkasti.

Keväällä 2015 maaliskuun 20. päivänä koettiin auringonpimennys Euroopassa.

Vasta 12. elokuuta 2026 Kuu peittää jälleen Auringon niin, että pimeys laskeutuu Espanjasta Grönlantiin ulottuvalle vyöhykkeelle.

Suomessa seuraava täydellinen auringonpimennys nähdään kuitenkin vasta vuonna 2126.

Seuraava täydellinen auringonpimennys näkyy Chilessä ja Argentiinassa 2.7.2019.

Koe auringonpimennys Chilessä

Bonnier Expeditions järjestää paraikaa aivan uniikin Chile-kiertomatkan ohjelmaa, 2. heinäkuuta 2019 tapahtuvan auringonpimennyksen yhteyteen. Matka tarjoaa tähtitieteen maailman parhaita kokemuksia ja on uniikki mahdollisuus kokea kaikkea aivan läheltä.

Matkan kohokohdat:

  • Näe auringonpimennys 2400 metrin korkeudesta.
  • Kuule ESO:n uudesta tutkimustyöstä kaikki.
  • Uniikki pääsy maailman suurimpiin observatorioihin, mm. Paranaliin ja La Sillaan.

KERRAN ELÄMÄSSÄ -SEIKKAILU: Tässä on tilaisuutesi käydä tähtitieteen mekassa

Nasa on laatinut listan kaikista tulevista auringonpimennyksistä aina vuoteen 2100 asti. Tästä pääset karttaan, josta näet, miten auringonpimennykset liikkuvat Maan yli.

Auringon lisäksi myös Kuu pimenee. Lue lisää kuunpimennyksestä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: