Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aurinko, Kuu ja Maa samassa linjassa

Näin auringonpimennys syntyy

Auringonpimennys syntyy, kun Kuu jää Maan ja Auringon väliin niin, että kaikki kolme ovat samalla suoralla linjalla. Täydellinen auringonpimennys näkyy jälleen 14. joulukuuta 2020 Chilessä. Mitä auringonpimennyksen aikana tarkkaan ottaen tapahtuu? Ja milloin voit seuraavan kerran nähdä sen Euroopassa?

Shutterstock

Maanantaina 14. joulukuuta 2020 täydellinen auringonpimennys heittää varjonsa Etelä-Amerikan mantereelle.

Kuu lipuu hitaasti Auringon eteen, ja juuri sillä hetkellä yksi Aurinkokunnan upeimmista ilmiöistä muuttaa päivän yöksi Argentiinassa ja Chilessä.

Mitä oikeastaan auringonpimennyksen aikana tapahtuu? Lue selitys tästä.

Mikä on auringonpimennys?

Auringonpimennys syntyy, kun Kuu asettuu täsmälleen Auringon ja Maan väliin ja peittää Auringon. Täydellisessä auringonpimennyksessä Kuu peittää koko Auringon.

Tällainen taivaankappaleiden asema kuitenkin on erittäin harvinainen. Ensinnäkin Auringon halkaisija on 400 kertaa niin suuri kuin Kuun. Toisaalta myös etäisyys Aurinkoon on 400 kertaa niin pitkä kuin Kuuhun.

Maasta käsin tarkkailtuna Kuu ja Aurinko näyttävät siis suunnilleen yhtä suurilta. Jos Kuu olisi hiemankaan pienempi, täydellisiä auringonpimennyksiä ei syntyisi lainkaan.

Kuun kierros Maan ympäri kestää kuukauden.

Auringonpimennyksiä ei kuitenkaan nähdä joka kuukausi, sillä Kuun Maata kiertävä rata on hieman kallellaan Maan ratatasoon nähden.

Auringonpimennystä varten tarvitaan siis erityiset olosuhteet.

Miten auringonpimennys syntyy?
© Shutterstock

Täydellinen auringonpimennys 400 vuoden välein

Täydellisiä auringonpimennyksiä koetaan aina muutaman vuoden välein kapeilla vyöhykkeillä jossain päin maailmaa, mutta ilmiö osuu vain harvoin yksittäisen paikan kohdalle. Keskimäärin auringonpimennys koetaan samassa paikassa vain noin 400 vuoden välein.

Maasta nähtynä auringonpimennys näyttää siltä, että Kuun kiekko hiljalleen liukuu Auringon eteen. Valo katoaa, ja täydellisessä auringonpimennyksessä pimeyttä kestää noin pari minuuttia.

Vähitellen Aurinko alkaa jälleen ilmestyä esiin kiekon takaa, ja valo palaa.

Maan pyörimisliikkeen vuoksi auringonpimennys kestää vain hetken, mutta sen varjo liikkuu satoja kilometrejä maapallon yllä.

Alla olevasta grafiikasta näet, miten Kuu heittää varjonsa Maan ylle ja miten täydellinen auringonpimennys voidaan nähdä juuri tietyllä alueella.

Laajemmalla alueella ollaan Kuun puolivarjossa ja auringonpimennys nähdään osittaisena.

auringonpimennyksen-selitys

Juuri silloin, kun Kuu asettuu Maan ja Auringon väliin, syntyy auringonpimennys.

© Shutterstock

Täydellinen tai osittainen auringonpimennys

Auringonpimennys voi olla täydellinen tai osittainen.

Osittaisessa auringonpimennyksessä Kuu ei peitä Aurinkoa kokonaan, ja tällaiset pimennykset ovatkin paljon yleisempiä kuin täydelliset.

Täydellisen auringonpimennyksen aikana Aurinko on kokonaan Kuun takana niin, että Auringon säteet eivät pääse lainkaan Maahan.

Aurinko näyttää mustalta kiekolta, vain Auringon korona loistaa kirkkaana kiekon reunoilla.

Pimennys on täydellinen vain kapealla vyöhykkeellä, ja se kestää vain muutaman minuutin. Tämän vyöhykkeen ulkopuolella pimennys on osittainen.

auringonpimennys-kautta-aikain

Yleensä täydellistä auringonpimennystä voi Maassa tarkkailla vain muutaman minuutin.

© Shutterstock

Miten kauan auringonpimennys kestää?

Teoriassa Maasta tarkkailtuna auringonpimennys voi kestää 7 minuuttia 32 sekuntia.

Seuraava yli 7 minuutin pimeyden aiheuttava ilmiö koetaan kuitenkin vasta vuonna 2150, ja silloin Aurinko pimenee Tyynenmeren yllä.

Pimennyskokemusta voidaan venyttää, jos lennetään lentokoneella riittävän nopeasti Kuun varjossa.

Kesällä 1973 Concorden prototyyppi seurasi auringonpimennystä 2 100 kilometrin tuntinopeudella 17 000 metrin korkeudessa Afrikan yllä. Koneessa olijat pysyivät pimennysvyöhykkeellä 74 minuuttia.

Milloin on seuraava auringonpimennys?

Kuun ja Maan vakaina pysyvien kiertoratojen ja kiertoaikojen vuoksi tähtitieteilijät pystyvät ennustamaan tulevat auringonpimennykset hyvin tarkasti. Seuraava täydellinen auringonpimennys nähdään Chilessä ja Argentiinassa maanantaina 14. joulukuuta 2020.

Euroopassa täydellinen auringonpimennys näkyi edellisen kerran 20. maaliskuuta 2015, ja se onkin ainoa laatuaan Euroopassa sitä seuraavien kymmenen vuoden aikana. Seuraava nähdään Euroopassa 12. elokuuta 2026, jolloin Kuu peittää Auringon – sillä kertaa kapealla vyöhykkeellä Espanjasta Grönlantiin. Pohjolassa tapahtuu seuraava täydellinen auringonpimennys vasta 16. lokakuuta 2126. Suomessa sitä voi tuolloin tarkkailla Vaasa–Kouvola-linjalla.

Voit itse tutkia seuraavien auringonpimennysten ajankohtia. Nasa on nimittäin laatinut luettelon kaikista pimennyksistä aina vuoteen 2100 asti. Tästä näet luettelon.

Aurinko ei ole ainoa, joka voi pimentyä. Lue lisää kuunpimennyksistä {"target":"_blank","rel":"follow"}).

Lue myös:

Auringonpimennys

Video: Auringonpimennys

0 minuuttia
Facts om solformørkelser - sol og måne
Auringonpimennys

10 faktaa Auringon pimentymisistä

1 minuuttia
Auringonpimennys

Seuraa suorana Auringon muuttumista tulirenkaaksi

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota