Facts om solformørkelser - sol og måne

Kymmenen pistettä auringonpimennyksistä

Haluatko kerätä irtopisteitä tähtitieteen tuntemuksellasi? Lue tästä 10 faktaa auringonpimennyksistä, joilla voit tehdä vaikutuksen sopivan tilaisuuden tullen.

Faktoja auringonpimennyksistä

Tiesitkö?

  1. Auringon länsipuolella oleva taivas tummenee aina ensin ennen täydellistä auringonpimennystä.

  2. Tähtitieteilijä Edmond Halley laati vuonna 1715 ensimmäisen kartan siitä, missä seuraavien vuosien täydelliset auringonpimennykset näkyvät.

  3. Voimakas keltainen aallonpituus Auringon sisemmässä kaasukehässä paljasti alkuaine heliumin olemassaolon. Helium nimettiin kreikkalaisen auringonjumalan, Helioksen, mukaan.

  4. Aurinkoteleskoopilla, niin sanotulla koronagrafilla, voidaan nähdä Auringon korona, koska se on varustettu pyöreällä kiekolla, joka peittää auringonvalon ja jäljittelee Kuun osuutta täydellisessä auringonpimennyksessä.

  5. Täydellisenä auringonpimennys näkyy silloin, kun Kuun kiekko peittää kokonaan Auringon eli Kuu aiheuttaa pimennysalueelle kokovarjon.

  6. Osittaisena auringonpimennys näkyy puolivarjon alueella, missä Kuu peittää vain osan Auringosta.

  7. Rengasmainen auringonpimennys, jolloin Aurinko näkyy sädekehänä Kuun ympärillä, syntyy silloin, kun Kuu on Maata kiertävällä radallaan kauimpana eikä sen kiekko riitä peittämään Aurinkoa kokonaan.

  8. Ohuen punahehkuisen renkaan valo rengasmaisessa auringonpimennyksessä on niin voimakas, että se peittää täysin Auringon kaasukehän helmenvalkean valon. Kaasukehä ei tällöin näy lainkaan.

  9. Seuraavat kaksi täydellistä auringonpimennystä tapahtuvat USA:ssa ja Etelä-Amerikassa 2017 ja 2018.

  10. Täydellinen auringonpimennys näkyy Pohjoismaissa tämän vuoden jälkeen seuraavaksi vasta vuonna 2126.

Lue lisää faktoja auringonpimennyksistä auringonpimennysten teemasivuiltamme.

Auringon lisäksi myös Kuu pimenee. Lue lisää kuunpimennyksestä.