NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/SSI

Esiintyykö muilla planeetoilla auringonpimennyksiä?

Esiintykö muilla Aurinkokunnan planeetoilla kuin maapallolla täydellisiä ja osittaisia auringonpimennyksiä?

Auringonpimennyksiä esiintyy jatkuvasti eri puolilla Aurinkokuntaa.

Auringonpimennyshän ei vaadi muuta kuin sen, että taivaankappale, kuten kuu, liikkuu planeetan ja Auringon väliin ja peittää sen valon joko täysin tai osittain.

Jupiterissa ja Marsissa on auringonpimennyksiä

© NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/SSI

Mars-mönkijä kuvasi auringonpimennyksen

Huhtikuussa 2022 Nasa julkaisi Mars-mönkijä Perseverancen ottamia kuvia, joissa Phobos-kuu kulkee Auringon editse ja aiheuttaa osittaisen auringonpimennyksen.

© NASA, ESA, & E. Karkoschka (University of Arizona)

Kolmoisauringonpimennys Jupiterissa

Vuonna 2004 avaruusteleskooppi Hubble paljasti kolme Aurinkokunnan suurimman planeetan, Jupiterin, auringonpimennystä. Varjojen takana olivat kuut Ganymedes, Io ja Kallisto.

© NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Saturnuksen kuu luo täydellisiä pimennyksiä

Saturnusta kiertävä Epimetheus on niitä harvoja taivaankappaleita, jotka voivat aiheuttaa täydellisen auringonpimennyksen – kaasujättiläistä verhoavien pilvien takana.

Maapallolla esiintyy osittaisia auringonpimennyksiä 2–5 kertaa vuodessa. Sen sijaan Kuu peittää Auringon kokonaan vain noin puolentoista vuoden välein.

Jotta auringonpimennyksestä voi tulla täydellinen, Auringon ja sitä peittävän kappaleen pitää näyttää planeetalta katsottuna samankokoisilta. Esimerkiksi kun Kuu on radallaan lähinnä Maata, se peittää koko Auringon siirtyessään sen eteen.

Toisin sanoen Kuu näkyy Maahan yhtä suurena kuin Aurinko, vaikka Aurinko on 400 kertaa niin iso kuin Kuu.

VIDEO: Marsin Phobos-kuun aiheuttama osittainen auringonpimennys

Marsilla on kaksi kuuta. Kun toinen niistä, Phobos, kulki huhtikuussa 2022 Auringon editse, Mars-mönkijä kuvasi osittaisen auringonpimennyksen.