venus and the sun

Venuksen ylikulku on harvinainen ilmiö

Venuksen ylikulku tapahtuu kuulemma vain kaksi kertaa vuosisadassa. Onko näin?

Venuksen ylikulkujen väli on toisinaan pitempi kuin sata vuotta, mutta toisinaan se on niinkin lyhyt kuin vain kahdeksan vuotta.

Venuksen ylikulku on oikeastaan osittainen auringonpimennys, sillä siinä Venuskulkee Maasta katsottuna Auringon editse.

Venus on kuitenkin niin kaukana – 43 miljoonan kilometrin päässä – Maasta, että se näkyy vain pienenä tummana täplänä Auringon kiekossa.

Ylikulkujen jaksotus on kieltämättä outo: niitä tapahtuu aina kaksi kahdeksan vuoden välein, ja sitten kuluu 105,5 tai 121,5 vuotta seuraavaan ylikulkuun. Syynä ovat Maan ja Venuksen erilaiset kiertoradat.

Planeetat ovat eri etäisyydellä Auringosta, ja niiden ratatasot ovat erilaiset. Venuksen kiertoaika Auringon ympäri kestää 225 Maan vuorokautta, ja siksi Venus kulkee pääosin Maahan nähden hitusen edellä tai jäljessä. Kesäkuun 6. päivänä Venus ja Aurinko kuitenkin osuvat samalle linjalle. Seuraavan kerran näin käy joulukuussa 2117.

Toisen sisäplaneetan, Merkuriuksen, ylikulun bongaamiseen on mahdollisuus useammin, sillä se tapahtuu 13 tai 14 kertaa vuosisadassa marraskuun 10. tai toukokuun 8. päivän tienoilla. Viimeksi se nähtiin Suomessa 1986, ja seuraava tilaisuus on toukokuussa 2016.

Maa, Venus ja Aurinko harvoin samalla linjalla

Venuksen kiertorata on 3,4 asteen kulmassa Maan kiertorataan nähden, ja planeetat kulkevat eri nopeudella.

Siksi Maasta katsottuna Venus kulkee useimmiten Auringon yli tai ali. Kahdeksan, 105,5:n tai 121,5 vuoden välein kaikki kolme osuvat kuitenkin samalle linjalle.