Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

venus and the sun
Maailmankaikkeus - Auringonpimennys

Venuksen ylikulku on harvinainen ilmiö

Venuksen ylikulku tapahtuu kuulemma vain kaksi kertaa vuosisadassa. Onko näin?

Venuksen ylikulkujen väli on toisinaan pitempi kuin sata vuotta, mutta toisinaan se on niinkin lyhyt kuin vain kahdeksan vuotta.

Venuksen ylikulku on oikeastaan osittainen auringonpimennys, sillä siinä Venuskulkee Maasta katsottuna Auringon editse.

Venus on kuitenkin niin kaukana – 43 miljoonan kilometrin päässä – Maasta, että se näkyy vain pienenä tummana täplänä Auringon kiekossa.

Ylikulkujen jaksotus on kieltämättä outo: niitä tapahtuu aina kaksi kahdeksan vuoden välein, ja sitten kuluu 105,5 tai 121,5 vuotta seuraavaan ylikulkuun. Syynä ovat Maan ja Venuksen erilaiset kiertoradat.

Planeetat ovat eri etäisyydellä Auringosta, ja niiden ratatasot ovat erilaiset. Venuksen kiertoaika Auringon ympäri kestää 225 Maan vuorokautta, ja siksi Venus kulkee pääosin Maahan nähden hitusen edellä tai jäljessä. Kesäkuun 6. päivänä Venus ja Aurinko kuitenkin osuvat samalle linjalle. Seuraavan kerran näin käy joulukuussa 2117.

Toisen sisäplaneetan, Merkuriuksen, ylikulun bongaamiseen on mahdollisuus useammin, sillä se tapahtuu 13 tai 14 kertaa vuosisadassa marraskuun 10. tai toukokuun 8. päivän tienoilla. Viimeksi se nähtiin Suomessa 1986, ja seuraava tilaisuus on toukokuussa 2016.

Maa, Venus ja Aurinko harvoin samalla linjalla

Venuksen kiertorata on 3,4 asteen kulmassa Maan kiertorataan nähden, ja planeetat kulkevat eri nopeudella.

Siksi Maasta katsottuna Venus kulkee useimmiten Auringon yli tai ali. Kahdeksan, 105,5:n tai 121,5 vuoden välein kaikki kolme osuvat kuitenkin samalle linjalle.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota