Solceller solformørkelse

Auringonpimennys uhkaa Euroopan energiahuoltoa

Kun Kuu 20. maaliskuuta peittää Auringon Euroopan alueella, saattaa syntyä ongelmia sähköverkkoon, joka jää useiksi tunneiksi ilman aurinkokennojen tuottamaa virtaa.

maanantai 16. maaliskuuta 2015 teksti Julie Hjerl Hansen

Aamupäivällä 20. maaliskuuta alkaa auringonpimennys, joka on nähtävissä Grönlannista Turkkiin ulottuvalla vyöhykkeellä. Tähtitieteestä kiinnostuneet odottavat innostuneina tätä Aurinkokunnan mahtavaa näytelmää, mutta energiasektorilla sen sijaan ollaan pikemminkin jännittyneitä ja huolestuneita.

Niiden tuntien aikana, jolloin Kuu peittää Auringon, Euroopan aurinkovoimalat ovat luonnollisestikin poissa pelistä, ja tästä voi aiheutua ongelmia sähköverkkoon.

Kuu varastaa auringonvalon pimennyksen aikana

Aurinkoenergia muodostaa nykyään kolme prosenttia Euroopan energiantuotannosta. Se ei ehkä kuulosta kovin paljolta. Silti auringonpimennyksen aikana 20. maaliskuuta Euroopan pitää kahden tunnin ajan selviytyä ilman aurinkoenergiasta normaalisti saatavaa 35 000:ta megawattia.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että yhdysvaltalainen hiilivoimala tuottaa keskimäärin 600 megawattia.

Energiasektori on valmistautunut pimennykseen jo kuukausia

Viimeksi kun näin laaja auringonpimennys osui Euroopan kohdalle vuonna 1999, aurinkoenergia muodosti huomattavasti pienemmän osuuden Euroopan energiahuollosta. Maaliskuun 20. päivän auringonpimennyksestä tulee siksi nykyaikaisen sähköverkon toiminnan kenraaliharjoitus.

Energiasektorilla on viime kuukausina valmistauduttu huolellisesti auringonpimennykseen. Eurooppalaiset sähköoperaattorit ovat tarkoin tutkineet riskit ja yhdessä suunnitelleet, miten aurinkovoimaloista tuleva sähkö voidaan korvata muilla energianlähteillä. Näin toivotaan vältyttävän sähkökatkoksilta.

Lue lisää siitä, miten auringonpurkaus voi lamauttaa sähköverkon

Auringonpimennys voi haitata sähköverkon toimintaa, koska silloin Kuu estää Auringon suurienergiaisten säteiden pääsyn Maahan. Auringon hurjat ilmasto-olot ja purkaukset voivat kuitenkin aiheuttaa energiahuollolle paljon suurempia ongelmia ja lamauttaa sähköverkon täysin:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: