auringonpimennys pearl

Auringonpimennys tuo tietoa tähden rajuista purkauksista

Täydellinen auringonpimennys tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutkia Aurinkoa ja sen pinnalla esiintyviä valtavia purkauksia. Maaliskuun 20. päivälle osuvan pimennyksen toivotaankin paljastavan uusia asioita Auringon äärimmäisistä sääoloista.

keskiviikko 25. helmikuuta 2015 teksti Rolf Haugaard Nielsen

Auringonpimennys mahdollistaa koronan kuvaamisen

Seitsemän luotainta lähettää jatkuvasti kuvia ja tietoja Auringosta Maahan. Silti ainoastaan täydellisen auringonpimennyksen aikana tähtitieteilijät voivat tarkkailla Auringon koko ulompaa kaasukehää, koronaa, ja valokuvata sen kokonaan kerralla. Lisäksi kuvat ovat satelliittikuvia tarkempia.

Färsaarten ja Huippuvuorten yllä näkyvän täydellisen auringonpimennyksen aikaan 20. maaliskuuta 2015 tutkijoilla on ihanteellinen tilaisuus selvittää joitakin Auringon suurimmista arvoituksista. Nopea pitää kuitenkin olla, sillä pimennys kestää vain muutamia minuutteja.

Auringon kaasupommi voi näkyä pimennyksen aikana

Tutkijat toivovat saavansa selville muun muassa sen, miksi Aurinko tasaisin väliajoin sinkoaa avaruuteen miljardien tonnien painoisen kuplan, kaasupommin, jota kutsutaan koronan massapurkaukseksi.

Joskus kaasukupla suuntautuu suoraan Maahan. Tällöin se voi vaurioittaa sähköverkkoja ja häiritä tietoliikennettä laajoillakin alueilla.

11 000 miljardin ydinpommin auringonpurkaukset

Nykyään tiedetään, että kaasupommin räjäyttää toisentyyppinen auringonpurkaus, niin kutsuttu soihtu. Soihdut ovat valtavia loimuja, jotka purkautuvat Auringon pinnasta 11 000:ta miljardia Hiroshiman ydinpommia vastaavalla voimalla.

Tutkijoiden ihmetykseksi soihdut eivät kuitenkaan aina synnytä koronan massapurkauksia. Jos täydellisen auringonpimennyksen aikana onnistutaan tarkkailemaan soihtua, jota seuraa koronan massapurkaus, yksityiskohtaiset kuvat voivat antaa uutta tietoa näiden kahden rajun purkauksen välisestä yhteydestä.

Pimennys voi kertoa myös aurinkotuulesta ja koronasta

Täydellinen auringonpurkaus Färsaarten ja Huippuvuorten yllä 20. maaliskuuta 2015 voi auttaa tutkijoita myös selvittämään, miten aurinkotuuli syntyy ja miksi Auringon korona on käsittämättömän kuuma.

Tutustu Auringon moniin selvittämättömiin arvoituksiin lukemalla artikkeli:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: