Auringonpimennys 2015: Raportti Pohjois-Atlantilta

Tieteen Kuvalehden erikoistoimittaja on parhaillaan MF Norröna -aluksella, joka kuljettaa ihmisiä kokemaan perjantain pimennyksen täydellisenä. Kymmenen eri kansallisuuden edustajat odottavat aluksella, että Aurinko pimenee 20.3.

Eclipse på færøerne - 9.10

"Pilvinen sää, mutta mahtava kokemus"

20. maaliskuuta 2015

Epävakaa sää hallitsi auringonpimennysnäytelmää Torshavnissa. Pilvet päättivät itsepäisesti peittää Auringon ja Kuun täydellisen auringonpimennyksen aikana.

Pimeys laskeutui raskaana peittona Torshavnin ylle. Kiehtovinta oli se, että lopulta pimeys tuli hyvin nopeasti. Kahden minuutin ajan Torshavn oli täysin pimeä, ja sitten loistavan lampun valokatkaisin kääntyi toiseen asentoon.

Nyt kello 10.07 paikallista aikaa Aurinko on yhä osittain peitossa, ja suurin osa pilvistä on haihtunut. Nyt näkyy, miten Kuun kiekko yhä peittää kolmasosan Auringosta.

Selkeän sään toivominen Torshavniin on yhtä epävarmaa kuin lotossa voittaminen. Silti täydellisen auringonpimennyksen kokeminen täällä lyö laudalta monet muut hetket elämässä.

Torshavnia ympäröivillä kukkuloilla ihmiset tuijottivat lounaaseen nähdäkseen auringonpimennyksen. Nyt nostetaan jo samppanjamaljoja – niin on tapana tehdä auringonpimennyksen jälkeen. Hetken kuluttua Torshavnissa alkaa juhlinta. Vanha kaupunki on koristeltu ja suljettu autoliikenteeltä. Myöhään illalla juhlat huipentuvat Färsaarten perinteisiin kuuluvaan ketjutanssiin.

"Auringonpimennys herättää voimakkaita tunteita"

18. maaliskuuta 2015

Musta aurinko yhdeksättä kertaa

Iho nousee silmänräpäyksessä kananlihalle. Täydellinen pimeys pelottaa ja kauhistuttaa. Ja kun valo taas palaa, euforia pulpahtelee koko kehossa.

Tohtori Kate Russo Queens-yliopistosta Belfastista Pohjois-Irlannista ei epäile hetkeäkään, etteikö auringonpimennys ole yksi voimakkaimmista tunnekokemuksista mitä ihmisen tielle voi tulla.

Tohtori Russo, 42, on psykologi ja "eclipse chaser" – "auringonpimennyksen jahtaaja". Hän on lähtenyt Färsaarille kokeakseen yhdeksännen auringonpimennyksensä – ensimmäisen hän näki Ranskassa vuonna 1999.

– Osittaista ja täydellistä auringonpimennystä ei voi verrata toisiinsa, sanoo Kate Russo. – Osittainen pimennys on tietenkin hieno nähdä. Se on kuitenkin enemmän älyllinen kokemus. On kiehtovaa nähdä Kuun lipuvan Auringon eteen, ja sen perusteella voi hyvin kuvitella, miten kappaleet yleensäkin liikkuvat avaruudessa. Se on opettavaista.

– Täydellinen auringonpimennys sen sijaan on intensiivinen tunnekokemus. Valo vaihtaa väriä. Pimeys hiipii kaikkialle. Mikään ei ole niin kuin sen pitäisi olla. Sitten näkyy hohtava rengas. Ja kun valo palaa, katselija on aivan innoissaan, Kate Russo jatkaa.

Koukussa ensimmäisen auringonpimennyksen jälkeen

Kate Russolla oli auringonpimennys luettelossaan asioista, jotka hän halusi kokea kerran elämässään. Nähtyään ensimmäisen pimennyksen hän oli täysin myyty. Siitä alkaen auringonpimennykset ovat olleet hänen intohimonsa.

– Ihmisen on täytynyt itse nähdä täydellinen auringonpimennys, jotta hän voi ymmärtää, miten suurenmoista se on. Auringonpimennys on tunteiden vuoristorata, jonka toivoo voivansa kokea yhä uudelleen. Sitten sitä alkaa innokkaasti tutkia karttoja, joista löytyvät tulevat auringonpimennykset, ja suunnitella matkoja kaikkiin maailman kolkkiin.

Psykologina Kate Russolla on silmää sille, minkälaiset ihmiset innostuvat auringonpimennyksistä.

– Yleensä on kyse seikkailunhaluisista ihmisistä, joilla riittää draivia. He pitävät matkustamisesta ja ovat kiinnostuneita luonnosta. Lisäksi he ovat usein lukeneet paljon tieteiskirjallisuutta.

– Kaikkiin täydellinen auringonpimennys ei tietenkään vaikuta yhtä voimakkaasti, niin että siitä tulisi samanlainen intohimo kuin minulle on tullut. Mieheni on mukanani näillä matkoilla. Hänen mielestään pimennykset ovat fantastisia, mutta häntä ne eivät kiehdo samalla tavoin kuin minua. Hän nimittää itseään "auringonpimennyksen jahtaajan jahtaajaksi", Kate Russo kertoo hymyillen.

Auringonpimennys vetää väkeä Färsaarille

Juuri nyt on helppo tunnistaa auringonpimennyksen jahtaajat Tórshavnissa, Färsaarten pääkaupungissa. Heidät erottaa t-paidoista, jotka on ostettu matkamuistoiksi aiemmista pimennystapahtumista, ja väki on todella kansainvälistä. Ihmisiä on saapunut Australiasta, Japanista, Kiinasta, Argentiinasta, Meksikosta, USA:sta ja suuresta osasta Eurooppaa.

Färsaarille on tullut 8 000 turistia katsomaan auringonpimennystä. Kaikki hotellit ovat täynnä, ja monet yksityishenkilötkin ovat vuokranneet kotinsa turisteille. Yksitoista risteilyalusta seuraa auringonpimennystä merellä Färsaarten ympäristössä ja 20 lentokonetta – Tieteen Kuvalehden vuokraama kone mukaan lukien – lentää Färsaarten ilmatilassa korkealla pilvien yläpuolella.

Sää on suuri epävarmuustekijä, ja juuri nyt kaikki odottavat jännittyneinä tilanteen kehittymistä. Sää vaihtelee paljon, ja se voi olla aivan erilainen saarten eri vuonoilla. Toivotaan tietenkin, että kylmän ja selkeän ilman vyöhyke osuisi Färsaarille h-hetkenä, mutta mahdollisuudet eivät ole kovin suuret.

Yksi asia kuitenkin on varma: täydellinen pimeys laskeutuu saarille 2 minuutiksi perjantaina 20. maaliskuuta kello 9.40 Färsaarten aikaa (11.40 Suomen aikaa).

Lähtölaskenta auringonpimennykseen

16. maaliskuuta 2015 Sunnuntaina Aurinko paistoi koko päivän Pohjanmerellä. Färsaarelaisen MF Norröna -aluksen 850 matkustajaa olivat juuri aloittaneet auringonpimennysristeilyn ja valmistautuivat perjantaina 20. maaliskuuta tapahtuvaan h-hetkeen testaamalla kuvausvälineitään. Perjantaina alus on Pohjois-Atlantilla kohdassa, jossa auringonpimennys näkyy täydellisenä. Mukana aluksella on myös Tieteen Kuvalehden erikoisreportteri.

Tulevana perjantaina Tieteen Kuvalehti raportoi vuosisadan upeimmasta astronomisesta tapahtumasta maalta, mereltä ja ilmasta.

Suojaa kamerasi

Kaikkien, jotka haluavat ottaa kuvia joko osittaisesta tai täydellisestä auringonpimennyksestä, pitää muistaa suojata kameransa aurinkosuotimella. Muuten Auringon säteet voivat vahingoittaa kameraa.

Aurinkosuodinkalvosta voi itse tehdä suotimen kameralle. Siihen vaaditaan vain vähän näppäryyttä, kärsivällisyyttä, sakset, pahvia ja teippiä. Ohjeet saa yleensä kalvon mukana.

Sen jälkeen pitää hieman testailla ja harjoitella ja etsiä oikeaa valotusta. Sekä tarkennus että valotus pitää tehdä käsin. Kannattaa myös näpätä koeotoksia. Parhaan kuvan auringonpimennyksestä saat 400–800 mm:n teleobjektiivilla.

Ainakin 3 000 pimennysturistia

Färsaarille odotetaan ainakin 3?000:ta matkaajaa, jotka haluavat kokea auringonpimennyksen täydellisenä. MF Norröna -aluksen matkustajien joukossa on auringonpimennysturisteja muun muassa Saksasta, Tanskasta, Argentiinasta, Japanista, Kanadasta ja Ruotsista.