Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Auringonpimennys

Proba-2-satelliitti ikuisti Euroopassa nähdyn auringonpimennyksen maaliskuussa 2015.

© ESA
Maailmankaikkeus - Auringonpimennys

6 asiaa, joita et tiennyt auringonpimennyksistä

Samalla paikkakunnalla esiintyy täydellinen auringonpimennys keskimäärin 400 vuoden välein.

1. Kallistunut rata estää pimennykset

© Claus Lunau

Kuu sijaitsee 384 400 kilometrin päässä Maasta, matka Kuusta Aurinkoon taas on 400 kertaa niin pitkä. Siksi pieni Kuu voi Maasta katsottuna peittää suuren Auringon. Kuun ratataso on viisi astetta kallellaan Maan ratatasoon nähden. Ilman tätä kallistusta Aurinko pimenisi joka kuukausi.

2. Suomessa pitää odottaa 109 vuotta

© Shutterstock

Täydellinen auringonpimennys koetaan noin 18 kuukauden välein jossain päin maapalloa. Samalla paikkakunnalla täydellinen auringonpimennys nähdään keskimäärin 400 vuoden välein. Seuraavan kerran täydellinen auringonpimennys nähdään Suomessa vuonna 2126.

3. Lentokone seurasi auringonpimennystä 74 minuuttia

© Shutterstock

7 minuuttia 32 sekuntia on pisin aika, jonka auringon­pimennys voi tietyssä maailmankolkassa kestää. Näin pitkät pimennykset ovat kuitenkin harvinaisia. Vuonna 1973 ääntä nopeammin lentänyt Concorde seurasi auringonpimennystä 2 100 kilometrin tuntinopeudella. Näin ilmiö oli mahdollista kokea peräti 74 minuutin ajan.

4. Kuun vuoret luovat helminauhan

© Stocktrek

Kun Kuu liukuu Auringon eteen, Kuun korkeimmat vuoret peittävät osan Auringon valosta. Ilmiötä kutsutaan Bailyn helmiksi. Täydellisen auringonpimennyksen aikana nähdään Bailyn helmien lisäksi timanttisormus ja korona.

5. Koronan lämpötila on 1 000 000 astetta

Korona on Aurinkoa ympäröivä plasmakerros. Auringonpimennyksen aikana korona näkyy Maahan. Koronan lämpötila on 1 000 000 astetta eli se on 181 kertaa niin kuuma kuin tähden pinta.

6. Keisari tappoi tähtitieteilijät

© Wikimedia

Vuonna 2134 eaa. auringonpimennys koitui kahden kiinalaisen tähtitieteilijän kohtaloksi. Hoviastronomit Ho ja Hi eivät juhlinnaltaan ennättäneet ennustaa auringonpimennystä, joten keisari Zhong Kang raivostui ja teloitutti heidät.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota