6 asiaa, joita et tiennyt auringonpimennyksistä
Samalla paikkakunnalla esiintyy täydellinen auringonpimennys keskimäärin 400 vuoden välein.

Proba-2-satelliitti ikuisti Euroopassa nähdyn auringonpimennyksen maaliskuussa 2015.
1. Kallistunut rata estää pimennykset

Kuu sijaitsee 384 400 kilometrin päässä Maasta, matka Kuusta Aurinkoon taas on 400 kertaa niin pitkä. Siksi pieni Kuu voi Maasta katsottuna peittää suuren Auringon. Kuun ratataso on viisi astetta kallellaan Maan ratatasoon nähden. Ilman tätä kallistusta Aurinko pimenisi joka kuukausi.
2. Suomessa pitää odottaa 109 vuotta

Täydellinen auringonpimennys koetaan noin 18 kuukauden välein jossain päin maapalloa. Samalla paikkakunnalla täydellinen auringonpimennys nähdään keskimäärin 400 vuoden välein. Seuraavan kerran täydellinen auringonpimennys nähdään Suomessa vuonna 2126.
3. Lentokone seurasi auringonpimennystä 74 minuuttia

7 minuuttia 32 sekuntia on pisin aika, jonka auringonpimennys voi tietyssä maailmankolkassa kestää. Näin pitkät pimennykset ovat kuitenkin harvinaisia. Vuonna 1973 ääntä nopeammin lentänyt Concorde seurasi auringonpimennystä 2 100 kilometrin tuntinopeudella. Näin ilmiö oli mahdollista kokea peräti 74 minuutin ajan.
4. Kuun vuoret luovat helminauhan

Kun Kuu liukuu Auringon eteen, Kuun korkeimmat vuoret peittävät osan Auringon valosta. Ilmiötä kutsutaan Bailyn helmiksi. Täydellisen auringonpimennyksen aikana nähdään Bailyn helmien lisäksi timanttisormus ja korona.
5. Koronan lämpötila on 1 000 000 astetta
Korona on Aurinkoa ympäröivä plasmakerros. Auringonpimennyksen aikana korona näkyy Maahan. Koronan lämpötila on 1 000 000 astetta eli se on 181 kertaa niin kuuma kuin tähden pinta.
6. Keisari tappoi tähtitieteilijät

Vuonna 2134 eaa. auringonpimennys koitui kahden kiinalaisen tähtitieteilijän kohtaloksi. Hoviastronomit Ho ja Hi eivät juhlinnaltaan ennättäneet ennustaa auringonpimennystä, joten keisari Zhong Kang raivostui ja teloitutti heidät.