Shutterstock
Asteroidi

Tässä on 3 vaarallista asteroidia, jotka voivat törmätä Maahan

Yksi voi tuhota kaupungin, toinen taas voi murskata mantereen. Tässä on luettelo asteroideista, jotka aiheuttavat Maalle suurimman uhan.

Vaaralliset asteroidit

Kiertoradallaan Maan lähellä käyviä asteroideja tunnetaan tähän mennessä noin 26 000.

Suuria kappaleita, joiden läpimitta on noin kilometrin, osuu Maahan keskimäärin kerran miljoonassa vuodessa. Sellainen törmäys voi tuhota kokonaisen maanosan. Pieniä asteroideja, joiden halkaisija on enintään 20 metriä, ropisee Maahan kerran tai kaksi vuosisadassa. Ne voivat tehdä huomattavaa paikallista vahinkoa.

Asteroidit, jotka voivat uhata maapalloa, on luokiteltu kahden kriteerin mukaan. Toinen on se, millä todennäköisyydellä ne törmäävät Maahan, ja toinen on se, miten suuren vahingon törmäys aiheuttaisi.

Luokittelu nostaa esiin viisi asteroidia:

Asteroidit, jotka voivat törmätä Maahan:

  • Asteroidi Bennu
  • Asteroidi 1950 DA
  • Asteroidi 2000 SG344

Lue lisää siitä, miten suuria tuhoja vaaralliset asteroidit voivat aiheuttaa Maassa.

Asteroidi Bennu

Yhtä tuhoisa kuin 80 000 ydinpommia

490 metrin levyinen Bennu-asteroidi voi törmätä Maahan seuraavien kahden vuosisadan aikana. Jos niin tapahtuu, se aiheuttaa Maassa räjähdyksen, joka on 80 000 kertaa niin voimakas kuin ydinpommi-isku Hiroshimaan Japanissa vuonna 1945. Sellainen isku tuhoaisi Skandinavian kokoisen alueen.

Asteroidi Bennu

Bennu löytyi 11. syyskuuta 1999 LINEAR-hankkeessa. Hankkeen tavoitteena oli juuri etsiä ja tarkkailla asteroideja, jotka voivat törmätä Maahan.

© JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu and AIST.

Bennu on asteroiditutkimuksen koekaniini. Nasan OSIRIS-REx-luotain kävi 20. lokakuuta 2020 siellä ottamassa näytteitä. Niistä pyritään selvittämään, millainen koostumus asteroidissa on ja miten se käyttäytyisi törmätessään Maahan.

Asteroidi 1950 DA

Kilometrin levyinen jätti on maailmanlopun asteroidi

Asteroidi, joka tuhosi hirmuliskot 66 miljoonaa vuotta sitten, oli yli 10 kilometrin levyinen. Sellaista tähtitieteilijät eivät onneksi ole havainneet. Suurin Maan tienoille osuva lohkare on 1950 DA, jonka halkaisija on 1,3 kilometriä.

Asteroidi-1950 DA

1950 DA on asteroidi, jota voidaan hyvästä syystä nimittää maailmanlopun tuojaksi, sillä se voi Maahan osuessaan tuhota kokonaisen mantereen.

© JPL/NASA

Se löisi Maan pintaan 19 kilometrin levyisen kraatterin ja saisi aikaan lähes sadan metrin korkuisia tsunameja, jotka tekisivät tuhoa kaikkialla maailmassa.

Onneksi Nasa muutti arviotaan vuoden 2022 alussa. Nyt törmäyksen todennäköisyys ei ole enää 1/8 300 vaan 1/34 000. Syynä on se, että tutkijat ovat laskeneet arvioihinsa nyt myös niin kutsutun Yarkovsky-ilmiön, joka kuvaa sitä, miten Auringon säteilyn paine vaikuttaa asteroidien rataan.

Asteroidi 2000 SG344

Uhka suurimmillaan 50 vuoden päästä

37 metrin levyinen asteroidi 2000 SG344 on kaksi kertaa niin suuri kuin murikka, joka räjähti Tšeljabinskin kaupungin yläpuolella Venäjällä vuonna 2013. Silloin 7 000 rakennusta vaurioitui ja 1 500 ihmistä joutui sairaalahoitoon.

VIDEO: Meteori paiskoo jäännöksiä ympäri maapalloa

Riski, että 2000 SG344 osuu Maahan, on merkittävä vaikkakin silti pieni. Se on suurin tunnettu asteroidi, jonka todennäköisyys törmätä Maahan on yli 0,1 prosenttia. Jos jokin asteroidi osuu Maahan seuraavien sadan vuoden kuluessa, se on todennäköisimmin 2000 SG344.