Astronomit eivät olleet havainneet Maan lähelle tulevaa asteroidia. Sellaisina pidetään asteroideja, joiden rata kulkee lähempänä kuin 45 miljoonan kilometrin päässä Maan radasta.
Tutkijat ovat rekisteröineet noin 20 000 Maan lähelle tulevaa asteroidia, mutta Aurinkokunnassa voi piileskellä vielä monta sataatuhatta asteroidia, jotka kokonsa, nopeutensa tai ratansa vuoksi ovat jääneet huomaamatta.
TBT2-teleskoopin avulla Euroopan eteläinen observatorio, ESO, ja Euroopan avaruusjärjestö, ESA, haluavat taata sen, että Tšeljabinskin kaltaiset tapaukset havaitaan tulevaisuudessa ajoissa.
Uuden teleskoopin 56-senttinen peili tekee havaintoja näkyvän valon alueella. Itse teleskooppi sinänsä ei ole uraauurtava, mutta sen ohjelmisto näyttää astronomeille sen, miten teleskooppien täysin automaattisesti toimiva verkosto parhaiten voisi havaita nopeasti liikkuvia taivaankappaleita ja arvioida niiden aiheuttaman uhan.
Ohjelmisto suunnittelee itse toimintaansa ja järjestelmä raportoi yön aikana tehdyt havainnot taivaankappaleista. Sen jälkeen tutkijat suunnittelevat mahdollista jatkotarkkailua.
TBT2-teleskoopin on määrä tehdä yhteistyötä pohjoisella pallonpuoliskolla toimivan kaksosensa, TBT1-teleskoopin kanssa.
Katso, miten teleskoopit etsivät uhkaavia asteroideja
Yövartija tekee hälytyksen
Teleskooppien yhteistyö on ensimmäinen askel projektissa, jolla aiotaan vartioida Maata. Hankkeen nimi on Flyeye.
Järjestelmä koostuu neljästä eri puolilla maapalloa sijaitsevasta teleskoopista. Vuodesta 2030 alkaen ne voivat tehdä hälytyksen kolme viikkoa ennen kuin nopeasti liikkuvat halkaisijaltaan noin 40-metriset asteroidit lähestyvät Maata.
Täysautomaattinen yhteistyö kartoittaa sitten taivasta joka yö ja etsii sieltä Maata mahdollisesti uhkaavia taivaankappaleita.