Taivaalla: Harvinainen asteroidi suhahtaa Maan ohi

Tänään keskiviikkona Maan ohi kiitää harvinainen vieras, jonka seuraavaa ohilentoa pitää odottaa 500 vuotta.

Asteroidi 2014 JO25 ohittaa Maan 1,8 miljoonan kilometrin etäisyydeltä. Lyhimmillään matka asteroidiin on vain reilut neljä kertaa Maan ja Kuun välinen etäisyys.

© ESA / Carril

Yksinäinen 650 metriä pitkä asteroidi kiitää Maan ohi 120 000 kilometrin tuntinopeudella.

Nasan mukaan asteroidi 2014 JO25 näkyy Maahan yön tai kaksi, mutta Suomesta käsin sitä ei valitettavasti näy.

Asteroidin pinta on heijastavampi kuin Kuun

Asteroidi 2014 JO25 ohittaa maan 1,8 miljoonan kilometrin etäisyydeltä. Välimatka on sama kuin 4,6 kertaa Maan ja Kuun välinen etäisyys. Edellisen kerran näin kookas asteroidivieras tuli näin lähelle Maata vuonna 2004.

Asteroidi 2014 JO25 ei ole käynyt Maan luona yli 400 vuoteen, ja seuraavan kerran Aurinkoa kiertävä kappale saapuu lähialueille vasta 500 vuoden kuluttua.

Asteroidin pinta heijastaa valoa kaksi kertaa niin voimakkaasti kuin Kuu, joten esimerkiksi Pohjois-Amerikassa sitä voidaan tarkkailla myös kiikarilla ja pienillä kaukoputkilla.

Video

Nasa seuraa asteroidia

Asteroidin koostumus ja ulkonäkö ovat vielä hämärän peitossa, joten tutkijat seuraavat sen ohilentoa kiinnostuneina.

Nasan Kaliforniassa sijaitseva Goldstone Solar System Radar ja Arecibon radioteleskooppi Puerto Ricossa tekevät mittauksia ja kartoittavat asteroidin pintaa muutaman metrin tarkkuudella.

Goldstone Solar System Radar (ylhäällä vasemmalla) ja Arecibon radioteleskooppi (alhaalla vasemmalla) voivat saada kuvia asteroidin pinnasta (esimerkki oikealla). Maassa sijaitsevat näkyvän valon teleskoopit eivät siihen kykene.

© NASA / NOAA