Nasan 7 kohdan suunnitelma asteroidi-iskujen estämiseksi

Tammikuussa 2017 asteroidi sujahti Maan ohi Kuun rataa lähempää. Nyt Nasa kehittää seitsenkohtaista strategiaa, jolla voitaisiin estää painajaismaisen törmäyksen tapahtuminen.

Tuhansien asteroidien rata kulkee niin lähellä Maata, että ne saattavat joutua törmäyskurssille planeettamme kanssa.

© SPL

Tähtitieteilijät tuntevat 1 786 asteroidia, jotka muodostavat Maalle mahdollisen uhan, sillä ne käyvät radallaan alle 7,5 miljoonan kilometrin päässä Maasta ja niiden läpimitta on yli 140 metriä.

Useimmat suurimmista asteroideista, joiden läpimitta on yli kilometrin, on havaittu, mutta arvioiden mukaan yli 40 metrin murikoistakin on vielä yli 300 000 havaitsematta.

Nasa on nyt laatinut seitsenkohtaisen suunnitelman, jonka avulla se aikoo havaita asteroidit aikaisemmin, kartoittaa niiden radat ja tarpeen vaatiessa estää törmäämisen Maahan.

1. Etsi asteroidit ja kartoita niiden rata

Lähivuosina Maassa ja avaruudessa otetaan käyttöön uusia teleskooppeja, joilla on mahdollista havaita asteroideja ja komeettoja sekä määrittää niiden koko, koostumus ja rata.

Yksi uusista teleskoopeista on Nasan Near-Earth Object Camera (NEOCam), joka otetaan käyttöön vuonna 2021. Teleskoopin on määrä neljän vuoden aikana paljastaa kolme neljäsosaa niistä asteroideista ja komeetoista, jotka ovat törmäyskurssilla Maan kanssa.

NEOCamin infrapunateleskoopissa on halkaisijaltaan 50 senttimetrin peili. Sillä voidaan havaita asteroidit ja komeetat, joiden läpimitta on vaivaiset 30 metriä.

NEOCam-avaruusteleskooppi pystyy paljastamaan kaksi kolmasosaa Maata uhkaavista asteroideista ja komeetoista.

© Caltech/NASA

2. Torju uhka kaikin keinoin

Nasalla on useita mahdollisia keinoja uhkaavan asteroiditörmäyksen torjumiseen. Aseen valinta riippuu siitä, kuinka kauan aikaa avaruudesta tulevaan uhkaan reagoimiseen jää.

Jos varoitusaika on lyhyt, ydinräjäytys on tehokkain tapa tuhota asteroidi.

Jos edessä oleva törmäys huomataan hyvissä ajoin, asteroidin rataa voidaan kääntää pienillä luotaimilla, joissa on aurinkoenergialla toimivat laserit. Kun lasersäde kuumentaa asteroidin pinnassa olevaa kiveä ja metallia, syntyy ainesuihku, joka toimii kuin heikkotehoinen suihkumoottori. Vähitelleen tämä suihkumoottori sysää asteroidin syrjään alkuperäiseltä kurssiltaan.

Asteroidia ammutaan lasereilla, jotta sen pinnasta irtoaa materiaalia. Ainesuihku kääntää asteroidin rataa.

© The Planetary Society

3 Ennusta törmäyskohta tarkemmin

Asteroideille suuntautuvilta lennoilta kerätty data voi auttaa Nasaa ennustamaan kappaleiden rataa tarkemmin.

Syöttämällä tietokoneeseen tarkkaa dataa asteroidin nopeudesta, koosta ja muodosta voidaan ehkä arvioida törmäyskohta tarkemmin.

Asteroidin radan laskemiseksi on tärkeää tuntea myös kappaleen koostumus niin tarkkaan kuin mahdollista.

4 Nosta valmiustasoa hyvissä ajoin ennen iskua

Jos törmäys on väistämätön, viranomaisten on valmistauduttava katastrofiin niin hyvin kuin mahdollista. Nasa laatii siksi hahmotelmia, joissa käydään läpi katastrofin vaiheet mahdollisimman huolellisesti.

Yhdessä hahmotelmassa, jossa asteroidi on törmäämässä Yhdysvaltoihin, Nasa pystyy 30 päivää ennen törmäystä laskemaan, että isku tapahtuu noin 1 200 pitkälle kaistaleelle, joka ulottuu muun muassa Texasin ja Meksikonlahden ylle.

Kuusi päivää ennen iskua tutkijat pystyvät toteamaan, että asteroidi osuu tarkalleen Houstonin keskustan kaakkoispuolelle, ja antamaan 200 000 ihmisen evakuointikäskyn.

Yhdessä Nasan katastrofihahmotelmista Houstonia uhkaa asteroidi. Iskun tarkka kohta voidaan laskea kuusi päivää ennen.

© Shutterstock

5 Valmistaudu jälleenrakennukseen iskun jälkeen

Suurkaupungin infrastruktuuri kärsisi pahasti asteroidi-iskusta. Nasa suositteleekin siksi, että viranomaisten kannattaa jo ennalta kartoittaa esimerkiksi sähköverkon haavoittuvaisimmat kohdat ja tehdä muutoksia tuhojen minimoimiseksi.

Rannikolla öljyn- ja kaasunporausalueille porauslautat ja -laivat on siirrettävä turvaan, jotta ne eivät tuhoudu, jos asteriodi iskeytyy mereen ja aiheuttaa tsunamin.

Lisäksi on tärkeää pyytää muilta mailta apua edessä olevaan jälleenrakennukseen.

6 Vahvista maailmanlaajuista yhteistyötä

Nasa aikoo jakaa asteroideista ja komeetoista saamiaan tutkimustuloksia muille avaruusjärjestöille, jotta Maata koskevat uhat voitaisiin havaita ja torjua tehokkaammin.

Lisäksi eri maiden hallitusten on laadittava kansainväliset standardit sille, miten suuria tuhoja aiheuttavien ja maasta toiseen tai mantereelta toiselle ulottuvien asteroidi-iskujen jälkeen toimitaan.

7 Odota odottamatonta

Asteroidi tai komeetta voidaan havaita vain muutamaa päivää ennen törmäystä tai voi olla, ettei sitä ehditä havaita lainkaan. Viranomaisten onkin siksi harjoiteltava simulaatioiden avulla niin, että he ovat valmiita toimimaan, jos katastrofi tapahtuu.

Kaikkien maiden on laadittava suunnitelmat siitä, miten kriisiviestintä hoidetaan maan sisällä ja kansainvälisesti, jotta väestö saa mahdollisimman tehokkaasti tietoa.