Yhdysvaltojen ilmailu- ja avaruushallintovirasto kertoo teleskooppien paljastaneen ennen tuntemattoman meteoroidin.
Taivaankappaleen läpimitta on noin 50 metriä, ja se ohittaa Maan monta kertaa melko läheltä. Tähän tulokseen tuli Euroopan avaruusjärjestö omissa tutkimuksissaan.
On olemassa pieni vaara, että 2023 DW -niminen kosminen kappale osuu Maahan ystävänpäivänä eli 14. helmikuuta 2046.
Laskelmien mukaan osuman todennäköisyys on 1:560. Nasa myöntää kuitenkin, että kyse on monien epävarmuustekijöiden takia vielä karkeasta arviosta.
Ainakin 80 miljoonaa puuta meni kumoon
Läpimitaltaan 50-metrisenä 2023 DW ei vaaranna elämän säilymistä maapallolla, mutta sillä on kaikki edellytykset tehdä paljon tuhoa siinä tapauksessa, että se törmää pintaan kokonaisena.
Oletettavasti suunnilleen yhtä suuri kappale aiheutti Siperiassa vuonna 1908 Tunguskan räjähdyksen.

Paineaalto kaatoi Siperiassa Tunguskassa kesäaamuna vuonna 1908 noin 80 miljoonaa puuta. Sen aiheutti ehkä meteori.
Räjähdysvoima on arvioitu peräti 12 megatonniksi eli yli 570-kertaiseksi Nagasakin yllä toisen maailmansodan aikana räjäytettyyn ydinpommiin verrattuna.
Tunguskan räjähdys tapahtui onneksi hyvin harvaan asutulla alueella. Metsää tuhoutui kuitenkin laajasti, ja ainakin 80 miljoonaa puuta kaatui.
Nasa pitää riskiä pienenä
Vaikka Nasa on nostanut 2023 DW:n mahdollisesti Maalle vaarallisten kappaleiden luettelon kärkeen, sen mukaan syytä huoleen ei ole.
Ehkä vuonna 2046 avaruudesta tuleva uhka sijoittuu asteroiditörmäyksen vaikutusten arviointiin käytettävän Torinon asteikon ykkösportaalle. Se tarkoittaa, että vaarallinen osuma on epätodennäköinen.
Kymmenportaisessa Torinon asteikossa 0-luokkaan kuuluvat ne taivaankappaleet, jotka ovat niin pieniä, että ne joko palavat ilmakehässä tai aiheuttavat maanpinnalle pudotessaan hyvin vähän vahinkoa.
Kun kosminen kappale on joutunut varmasti törmäyskurssille Maan kanssa, sen luokaksi tulee Torinon asteikolla 8, 9 tai 10. Kymppi merkitsee käytännössä sitä, että luonto voi mullistua maailmanlaajuisesti ja koko ihmiskunnan kohtalo saattaa olla vaakalaudalla. Tällaisia yhteentörmäyksiä sattuu keskimäärin kerran 100 000 vuodessa.
Nasa on viestinyt Twitterissä, että se on ottanut 2023 DW:n jatkuvaan tarkkailuun ja lupaa ilmoittaa heti, kun on syytä nostaa sen luokitusta. Vasta kolmas luokka tarkoittaisi, että törmäysriski olisi vähintään prosentti.
Rajun kolarin vaikutukset ulottuisivat kaikkialle
Viimeksi Maahan osui suurehko kosminen kappale vuonna 2013. Silloin läpimitaltaan vähän yli 18-metrinen meteoroidi tunkeutui ilmakehään.
Ilmaräjähdyksen voimaksi arvioitiin 500 000 TNT-tonnia. Se oli siten yli 20 kertaa niin suuri kuin Nagasakin ydinaseen teho. Paineaallot kiersivät kaksi kertaa maapallon ympäri ja aiheuttivat vammoja yli 1 600 ihmiselle.
2023 DW on ainakin kaksi kertaa niin iso kappale kuin vuoden 2013 meteoroidi.
Siinä tapauksessa, että ennen tuntematon Maan läheltä ohittava kappale osoittautuu todellakin avaruudesta tulevaksi uhkaksi, Nasalla on vielä ässä hihassaan.
Viime vuonna Nasa teki DART-tutkimushankkeessa historiaa: se onnistui muuttamaan törmäysluotaimella toisen taivaankappaleen rataa.