NASA/Johns Hopkins APL
Piirros DARTin törmäys Dimorphos-asteroidiin

LIVE: Itsemurhaluotain suuntaa suoraan kohti asteroidia

Seuraa livenä, kun Nasa laukaisee avaruuteen DART-luotaimen. Luotaimella testataan, miten Maata voidaan suojella asteroidien törmäyksiltä.

Luotain Double Asteroid Redirection Test eli DART suuntaa pian suoraan kohti Aurinkoa kiertävää asteroidia.

DART-luotaimen itsemurhalennon on määrä selvittää, voidaanko olemassa olevalla tekniikalla muuttaa kohti Maata syöksyvien asteroidien ratoja.

Nasan videolinkin kautta voit seurata luotaimen laukaisua, jonka pitäisi suunnitelmien mukaan tapahtua 24. marraskuuta kello 8.20 Suomen aikaa.

VIDEO: Seuraa DART-luotaimen laukaisua tästä

DART torpedoi asteroidin

Pienen henkilöauton kokoinen DART-luotain nousee avaruuteen SpaceX Falcon 9 -raketin mukana. Raketti vie luotaimen Maan kiertoradalle ja kohti Didymos-kaksoisasteroidia.

Luotain saapuu asteroidin ja sen pienen kuun Dimorphosin läheisyyteen lokakuussa 2022.

Luotaimen optinen kamera, DRACO, käyttää hyväksi ohjustekniikkaa. Sen on määrä ottaa kuvia asteroideista ja ohjata DARTia ilman Maasta tulevia käskyjä.

Järjestelmätarkistuksen jälkeen DART muuttaa kurssiaan ja aloittaa kamikazelentonsa.

1. DART ohjataan törmäyskurssille

DART ohittaa asteroidin 2001 CB21 läheltä testatakseen järjestelmiä, ennen kuin se tähtää Dimorphosiin. Kun etäisyys on 38 000 kilometriä, automaattiohjaus käynnistyy ja vie DARTin Dimorphosin radalle.

2. Törmäys saa aikaan ison kraatterin

DART iskeytyy Dimorphosiin yli 21 000 kilometrin tuntinopeudella. Törmäyksessä syntyy monen neliömetrin laajuinen kraatteri ja valtava pölypilvi, joka leviää avaruuteen ja on helposti havaittavissa teleskoopeilla. Se paljastaa osuman.

JHUAPL/NASA

3. Teleskoopit toteavat kurssimuutoksen

Teleskooppiverkosto seuraa kaksoisjärjestelmää törmäyksen jälkeen. Koska kappaleet kiertävät toisiaan, pitkäaikaisvaikutukset voidaan mitata, vaikka törmäys muuttaisi Dimorphosin nopeutta vain 0,014 kilometriä tunnissa.

JHUAPL/NASA

Noin kymmenen päivää ennen törmäystä DART vapauttaa pienen LICIACube-luotaimen, jonka on määrä lähettää kuvia ja tietoja törmäyksestä Maahan.

Planeettakilpi suojaa asteroidikatastrofilta

DART törmää Dimorphosiin 6,6 kilometrin sekuntinopeudella. Törmäyksen liike-energian on tarkoitus lyhentää kuun kiertoaikaa usealla minuutilla. Maassa sijaitsevat teleskoopit pystyvät näkemään eron.

Grafiikka DARTin törmäyksestä

Kun asteroidia kiertävän kuun nopeus pienenee, sen rata siirtyy lähemmäs asteroidia, jolloin se vaikuttaa asteroidin nopeuteen ja rataan.

© NASA/Johns Hopkins APL

Vuonna 2024 Esan Hera-luotain laukaistaan kohti Didymos-asteroidia tarkastamaan DARTin aiheuttamia vaurioita.

Kummankin luotainlennon tulosten perusteella arvioidaan, voidaanko luotaimella työntää asteroidi radaltaan.

Didymos ja Dimorphos ohittavat Maan 5,9 miljoonan kilometrin päästä vuonna 2123, joten ne eivät suoraan aiheuta Maalle vaaraa. Aurinkoa kiertää kuitenkin yli 22 000 asteroidia, ja niiden radat tuovat ne vaarallisen lähelle Maata.

Vaaralliset asteroidit

Maan ympärillä liikkuu 22 000 mahdollisesti vaarallista asteroidia, jotka voivat hävittää kaupungin – tai koko ihmiskunnan.

© JPL-Caltech/NASA

Jo vuonna 2022 Maan ohittaa asteroidi, joka on vaarallisten asteroidien listalla. Onneksi törmäyksen todennäköisyys on vain 1/3 800 eli varsin pieni.

Seuraavien sadan vuoden kuluessa yksikään tunnettu läpimitaltaan yli 140-metrinen asteroidi ei ole vaarassa törmätä Maahan. Tässä yhteydessä pitää kuitenkin muistaa, että vain noin 40 prosenttia tämän kokoluokan asteroideista on havaittu.

Jos DARTin lento on menestys, tähtitieteilijät ovat päässeet askeleen lähemmäs suojajärjestelmää, jolla asteroidit voidaan pitää poissa Maan radalta.