Shutterstock
Vesta-asteroiden i rummet

Kirkas asteroidi loistaa taivaalla

Elokuu 2022: Juuri nyt voit nähdä yötaivaalla Vesta-asteroidin, jonka läpimitta on yli 500 kilometriä.

Tietoja Vesta-asteroidista

Asteroidi Vestan läpimitta on vain 525 kilometriä, ja sen luokse on matkaa 192 miljoonaa kilometriä. Silti sinulla on juuri nyt hyvä tilaisuus nähdä se taivaalla.

Se vastaa sitä, että näkisit 18 millimetrin levyisen kiven 10 kilometrin etäisyydeltä. Tämä on mahdollista vain siksi, että Vestan pinta koostuu valoa heijastavista kivilajeista, jotka saavat sen loistamaan kirkkaasti.

Vestan löysi vuonna 1807 saksalainen tähtitieteilijä Heinrich Wilhelm Olbers. Juuri näkyvyytensä vuoksi sitä on tutkittu vuosia, ja vuonna 2011 Yhdysvaltojen avaruushallinnon Nasan Dawn-luotain asettui Vestan kiertoradalle.

Lento asteroidivyöhykkeelle

Nasan Dawn-avaruusluotaimen tehtävä päättyi jatkoajan jälkeen vuonna 2018. Se kävi ensimmäisenä luotaimena kahden taivaankappaleen kiertoradalla: asteroidi Vestan ja kääpiöplaneetta Cereksen.

Rumsonden Dawn rejser gennem rummet

2007

Dawn laukaistiin Maasta. Se hyödynsi Marsin painovoimaa matkallaan Vestaan.

1

2011

Dawn kiersi Vestaa viisi kuukautta ja lähetti mittaustietoja tutkijoille.

2

2018:

Dawn asettui Cereksen kiertoradalle, missä se toimi oletettua kauemmin. Yhteys katkesi vasta vuonna 2018.

3
© shutterstock, nasa og merete obæk

Sen tutkimukset paljastivat, että asteroidin pinnalla on aikoinaan virrannut vettä. Tämä hämmästytti tutkijoita. Koska Vestalla ei ole kaasukehää, veden pitäisi höyrystyä saman tien.

Tietyissä oloissa se ehkä kuitenkin voi pysyä nestemäisenä niin kauan, että siitä jää pintaan jälkiä.

Tutkijat arvelevat, että Vestan pinnan alla on jääkerros, joka meteori-iskuissa sulaa ja nousee pintaan asti. Vedessä on pölyä ja kivensiruja, jotka hidastavat höyrystymistä niin, että vesi pysyy virtaavana.

Teoriaa ovat tukeneet paitsi kokeet myös asteroidin sirpaleiden analysointi. Vaikka Dawn ei ottanut näytteitä, tutkijoilla on useita Vestan kappaleita, koska noin viisi prosenttia Maahan putoavista meteoriiteista on peräisin Vestasta.

VESTA-OPAS

©

MISSÄ JA MILLOIN?

Elokuun 22. päivän tienoilla Vesta on Maasta katsottuna kokonaan Auringon valaisema. Voit nähdä sen myöhään illalla. Puolenyön aikaan asteroidi on matalalla etelän horisontin yllä.

NÄKYVYYS?

Vesta loistaa voimakkaasti, ja selkeällä säällä hyvin pimeässä voit erottaa sen jopa paljain silmin. Varmempaa on kuitenkin ottaa avuksi kiikari tai, jos mahdollista, kaukoputki.

Etsi pimeä paikka kaukana häiritsevästä keinovalosta ja suuntaa kiikarisi kohti etelää matalalle horisonttiin. Tue kiikari vaikkapa puun oksaan, jotta näkymä pysyy vakaana.