Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vesta-asteroiden i rummet

Kirkas asteroidi loistaa syystaivaalla

TÄHTIOPAS: Nyt voit katsella taivaan kirkkainta asteroidia, Vestaa. Se, että sen näkee Maasta, vastaa sitä, että katsoo vajaan kahden sentin kokoista kiveä 10 kilometrin päästä.

Shutterstock

Tietoja Vesta-asteroidista

Asteroidi Vestan läpimitta on vain 525 kilometriä, ja sen luokse on matkaa 276 miljoonaa kilometriä. Marraskuun lopulla se näkyy silti taivaalla. Se vastaa sitä, että näkisit 18 millimetrin levyisen kiven 10 kilometrin etäisyydeltä.

Tämä on mahdollista vain siksi, että Vestan pinta koostuu valoa heijastavista kivilajeista, jotka saavat asteroidin loistamaan kirkkaasti.

Vesta, jonka löysi vuonna 1807 saksalainen tähtitieteilijä Heinrich Wilhelm Olbers, on Marsin ja Jupiterin välisen asteroidivyöhykkeen kirkkain ja toiseksi suurin asteroidi.

Lento asteroidivyöhykkeelle

1 / 3
123
Rumsonden Dawn rejser gennem rummet

Nasan Dawn-avaruusluotaimen tehtävä päättyi vuonna 2015. Se kävi ensimmäisenä luotaimena sekä asteroidi Vestan että kääpiöplaneetta Cereksen kiertoradalla.

© shutterstock, nasa og merete obæk

Juuri näkyvyytensä vuoksi Vestaa on tutkittu vuosia, ja vuonna 2012 Yhdysvaltojen avaruushallinnon Nasan Dawn-avaruusluotain asettui Vestan kiertoradalle.

Sen tutkimukset paljastivat, että asteroidin pinnalla on aikoinaan virrannut vettä. Tämä hämmästytti tutkijoita, sillä Vesta on jääkylmä eikä sillä ole kaasukehää.

Nyt tähtitieteilijät pohtivat, onko syvällä Vestan pinnan alla jääkerros, jota Dawn ei pystynyt havaitsemaan kiertoradalta.

Tavallinen kiikari riittää hyvin

Vestan kirkkaus on juuri sillä rajalla, että voit nipin napin pimeässä ympäristössä erottaa sen ilman optisia apuvälineitä, mutta varmemmin näet sen kiikarilla.

Jo tavallinen 8 x 50 -kiikari riittää hyvin. Löydät asteroidin marraskuun lopulla etelästä puolivälistä taivasta, mistä se liikkuu luoteista rataa pitkin kohti horisonttia.

VESTA-OPAS

© Stellarium

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Marraskuun lopussa Vesta-asteroidi on puolivälissä taivasta etelässä puolenyön aikaan (tähtäimessä Valaskalan tähdistön ympärillä). Etsi pimeä tarkkailupaikka, missä ei liikenteen eikä rakennusten keinovalo häiritse.

  • NÄKYVYYS?

    Vestan kirkkaus magnitudiasteikolla on 6,7. Selkeällä säällä pimeässä ympäristössä saatat erottaa sen paljain silmin, mutta varmempaa on ottaa avuksi kiikari tai kaukoputki.

    Löydät kirkkaan asteroidin, kun suuntaat kiikarisi puoliltaöin suoraan etelään, puoliväliin taivasta. Tue kiikari johonkin, vaikkapa puunoksaan, jotta näkymä pysyy vakaana.

Lue myös:

Meteorit
Meteori

20. lokakuuta: Komeetta kylvettää Maan tähdenlennoissa

3 minuuttia
Asteroidit

Asteroidi loistaa yötaivaalla

2 minuuttia
Asteroidit

Ensivisiitti: Tähtienvälinen asteroidi käväisi Aurinkokunnassa

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota