Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vesta-asteroiden i rummet

Kirkas asteroidi loistaa taivaalla

TÄHTIOPAS: Nyt voit katsella taivaan kirkkainta asteroidia, Vestaa. Se, että sen näkee Maasta, vastaa sitä, että katsoo vajaan kahden sentin kokoista kiveä 10 kilometrin päästä.

Shutterstock

Tietoja Vesta-asteroidista

Asteroidi Vestan läpimitta on vain 525 kilometriä, ja sen luokse on matkaa 276 miljoonaa kilometriä. Silti sinulla on juuri nyt hyvä tilaisuus nähdä se taivaalla.

Se vastaa sitä, että näkisit 18 millimetrin levyisen kiven 10 kilometrin etäisyydeltä. Tämä on mahdollista vain siksi, että Vestan pinta koostuu valoa heijastavista kivilajeista, jotka saavat sen loistamaan kirkkaasti.

Vestan löysi vuonna 1807 saksalainen tähtitieteilijä Heinrich Wilhelm Olbers. Juuri näkyvyytensä vuoksi sitä on tutkittu vuosia, ja vuonna 2011 Yhdysvaltojen avaruushallinnon Nasan Dawn-luotain asettui Vestan kiertoradalle.

Lento asteroidivyöhykkeelle

1 / 3
123
Rumsonden Dawn rejser gennem rummet

Nasan Dawn-avaruusluotaimen tehtävä päättyi jatkoajan jälkeen vuonna 2018. Se kävi ensimmäisenä luotaimena kahden taivaankappaleen kiertoradalla: asteroidi Vestan ja kääpiöplaneetta Cereksen.

© shutterstock, nasa og merete obæk

Sen tutkimukset paljastivat, että asteroidin pinnalla on aikoinaan virrannut vettä. Tämä hämmästytti tutkijoita. Koska Vestalla ei ole kaasukehää, veden pitäisi höyrystyä saman tien.

Tietyissä oloissa se ehkä kuitenkin voi pysyä nestemäisenä niin kauan, että siitä jää pintaan jälkiä.

Tutkijat arvelevat, että Vestan pinnan alla on jääkerros, joka meteori-iskuissa sulaa ja nousee pintaan asti. Vedessä on pölyä ja kivensiruja, jotka hidastavat höyrystymistä niin, että vesi pysyy virtaavana.

Teoriaa ovat tukeneet paitsi kokeet myös asteroidin sirpaleiden analysointi. Vaikka Dawn ei ottanut näytteitä, tutkijoilla on useita Vestan kappaleita, koska noin viisi prosenttia Maahan putoavista meteoriiteista on peräisin Vestasta.

VESTA-OPAS

Asteroiden Vesta er synlig på himlen
© Stellarium

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Kello yhdeltä maaliskuun 4. ja 5. päivän välisenä yönä Vesta on Maasta katsottuna vastakkaisessa suunnassa kuin Aurinko ja sen pinta on maksimaalisesti Auringon valaisema.

  • NÄKYVYYS?

    Vesta loistaa voimakkaasti, ja selkeällä säällä hyvin pimeässä voit erottaa sen jopa paljain silmin. Varmempaa on kuitenkin ottaa avuksi kiikari tai, jos mahdollista, kaukoputki.

    Etsi pimeä paikka kaukana keinovalosta ja suuntaa kiikari etelän horisonttiin. Etelä-Suomessa Vesta näkyy noin 45 asteen ja Pohjois-Suomessa noin 40 asteen korkeudella.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota