Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jättimäinen asteroidi hehkuu Auringon valaisemana

Tähtitaivaalla kiitää nyt valtava, läpimitaltaan 140-kilometrinen asteroidi. Voit nähdä sen tänä yönä kiikarilla.

Shutterstock

18 Melpomene

Heti helmikuun alussa on sopiva hetki kiikaroida läpimitaltaan noin 140-kilometristä asteroidia.

Tämä valtava kosminen kivi, nimeltään 18 Melpomene, on nyt suhteellisen lähellä Maata – vain 212 miljoonan kilometrin päässä – ja suoralla linjalla planeettamme ja Auringon kanssa.

Sijaintinsa vuoksi se näyttää hehkuvan erityisen voimakkaasti ja se on helppo erottaa taivaalta.

18 Melpomene on yksi Aurinkokunnan suurimmista asteroideista.

© Shutterstock

18 Melpomene kiertää Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä. Vyöhyke sisältää miljoonia asteroideja, joista 99 prosenttia on pienempiä kuin 18 Melpomene.

Sen kiertoaika Auringon ympäri on 3,48 vuotta. Nimi Melpomene juontaa juurensa kreikkalaisesta tragedian muusasta, ja luku 18 viittaa siihen, että kappale oli löytöjärjestyksessä 18. asteroidi. Se löydettiin vuonna 1852.

Opas: 18 Melpomene

Se asteroide i nat
© Stellarium

  • MISSÄ JA MILLOIN

    Helmikuun 3. päivänä asteroidi 18 Melpomenen koko Maahan päin osoittava puoli on Auringon valaisema. Siksi tämä valtava kivi loistaa hyvin voimakkaasti muihin asteroideihin verrattuna.

    18 Melpomenen näennäinen kirkkaus on asteroidille suuri, mutta se häviää silti tähdille. Et voi erottaa sitä paljain silmin, mutta jo hyvällä kiikarilla saat sen näkyviin.

  • NÄKYVYYS

    Etsi paikka, jossa ei ole häiritsevää valosaastetta, ja katso eteläkaakkoon puolenyön aikaan. 18 Melpomene on noin 40 astetta horisontin yllä Ravun tähdistön vasemmassa alakulmassa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota