Shutterstock

Jättimäinen asteroidi hehkuu Auringon valaisemana

Tähtitaivaalla kiitää nyt valtava, läpimitaltaan 140-kilometrinen asteroidi. Voit nähdä sen tänä yönä kiikarilla.

18 Melpomene

Heti helmikuun alussa on sopiva hetki kiikaroida läpimitaltaan noin 140-kilometristä asteroidia.

Tämä valtava kosminen kivi, nimeltään 18 Melpomene, on nyt suhteellisen lähellä Maata – vain 212 miljoonan kilometrin päässä – ja suoralla linjalla planeettamme ja Auringon kanssa.

Sijaintinsa vuoksi se näyttää hehkuvan erityisen voimakkaasti ja se on helppo erottaa taivaalta.

18 Melpomene on yksi Aurinkokunnan suurimmista asteroideista.

© Shutterstock

18 Melpomene kiertää Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä. Vyöhyke sisältää miljoonia asteroideja, joista 99 prosenttia on pienempiä kuin 18 Melpomene.

Sen kiertoaika Auringon ympäri on 3,48 vuotta. Nimi Melpomene juontaa juurensa kreikkalaisesta tragedian muusasta, ja luku 18 viittaa siihen, että kappale oli löytöjärjestyksessä 18. asteroidi. Se löydettiin vuonna 1852.

Opas: 18 Melpomene

Se asteroide i nat
© Stellarium

MISSÄ JA MILLOIN

Helmikuun 3. päivänä asteroidi 18 Melpomenen koko Maahan päin osoittava puoli on Auringon valaisema. Siksi tämä valtava kivi loistaa hyvin voimakkaasti muihin asteroideihin verrattuna.

18 Melpomenen näennäinen kirkkaus on asteroidille suuri, mutta se häviää silti tähdille. Et voi erottaa sitä paljain silmin, mutta jo hyvällä kiikarilla saat sen näkyviin.

NÄKYVYYS

Etsi paikka, jossa ei ole häiritsevää valosaastetta, ja katso eteläkaakkoon puolenyön aikaan. 18 Melpomene on noin 40 astetta horisontin yllä Ravun tähdistön vasemmassa alakulmassa.