18 Melpomene
Heti helmikuun alussa on sopiva hetki kiikaroida läpimitaltaan noin 140-kilometristä asteroidia.
Tämä valtava kosminen kivi, nimeltään 18 Melpomene, on nyt suhteellisen lähellä Maata – vain 212 miljoonan kilometrin päässä – ja suoralla linjalla planeettamme ja Auringon kanssa.
Sijaintinsa vuoksi se näyttää hehkuvan erityisen voimakkaasti ja se on helppo erottaa taivaalta.

18 Melpomene on yksi Aurinkokunnan suurimmista asteroideista.
18 Melpomene kiertää Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä. Vyöhyke sisältää miljoonia asteroideja, joista 99 prosenttia on pienempiä kuin 18 Melpomene.
Sen kiertoaika Auringon ympäri on 3,48 vuotta. Nimi Melpomene juontaa juurensa kreikkalaisesta tragedian muusasta, ja luku 18 viittaa siihen, että kappale oli löytöjärjestyksessä 18. asteroidi. Se löydettiin vuonna 1852.
Opas: 18 Melpomene

MISSÄ JA MILLOIN
Helmikuun 3. päivänä asteroidi 18 Melpomenen koko Maahan päin osoittava puoli on Auringon valaisema. Siksi tämä valtava kivi loistaa hyvin voimakkaasti muihin asteroideihin verrattuna.
18 Melpomenen näennäinen kirkkaus on asteroidille suuri, mutta se häviää silti tähdille. Et voi erottaa sitä paljain silmin, mutta jo hyvällä kiikarilla saat sen näkyviin.
NÄKYVYYS
Etsi paikka, jossa ei ole häiritsevää valosaastetta, ja katso eteläkaakkoon puolenyön aikaan. 18 Melpomene on noin 40 astetta horisontin yllä Ravun tähdistön vasemmassa alakulmassa.