Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jättimäinen asteroidi, jonka halkaisija on 4,4 kilometriä, lähestyy Maata 1. syyskuuta.

© Shutterstock
Maailmankaikkeus - Asteroidit

Jättiasteroidi pyyhältää ohi

Jättimäinen avaruuden murikka lähestyy Maata. Asteroidi on suurin, jonka Nasa on havainnut sen jälkeen, kun se aloitti avaruuden tarkkailun.

Valtava asteroidi käy lähellä Maata viikon päästä. Se on vain yksi niistä 1 826 asteroidista, jotka muodostavat mahdollisen uhan Maalle, mutta sen koko tekee siitä poikkeuksellisen.

Florence-jättiasteroidilla on läpimittaa 4,4 kilometriä, ja se on suurin, minkä Nasan valvontayksikkö on havainnut.

  • Olemme havainneet monia asteroideja, jotka ovat käyneet lähempänä Maata, mutta ne kaikki ovat olleet pienempiä, sanoo Paul Chodas, Nasan niin sanottuja Near Earth Objecteja (NEO) eli Maan lähellä käyviä kappaleita valvovan yksikön johtaja.

Ei syytä paniikkiin

Florence sujahtaa Maan ohi 1. syyskuuta, mutta ohilennosta ei kannata huolestua. Vaikka asteroidi ohittaa Maan tähtitieteellisessä mittakaavassa hiuskarvan päästä, matka on todellisuudessa seitsemän miljoonaa kilometriä eli 18 kertaa Maan ja Kuun välinen etäisyys.

Etäisyyttä havainnollistetaan alla olevassa kuvassa.

© NASA/JPL-Caltech/ Thomas Arnoldi

Jättimäinen avaruuskivi tulee niin lähelle, että sen voi nähdä öisin pienilläkin teleskoopeilla elo-syyskuun vaihteessa.

Minimaalinen törmäysriski

JOS Florence törmäisi maapalloon, syntyisi ympäristökatastrofi.

Nasan laskelmien mukaan todennäköisyys sille, että asteroidi osuisi Maahan 100 vuoden kuluessa on vain 0,01 prosenttia.

Maan ympäriltä sujahtelee sekä komeettoja ja asteroideja että pienempiä meteoroideja. Meidän riskimme saada niistä osuma on erittäin vähäinen.

Professori Stephen Nelson Tulanen yliopistosta Yhdysvalloista on arvioinut riskiä ja päätynyt siihen, että todennäköisyys, jolla yksi ihminen kokee elinaikanaan asteroidin tai komeetan törmäyksen, on 1:1 600 000.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota