Shutterstock

Iso asteroidi ohittaa Maan tiistaina

Yli kilometrin levyinen asteroidi kiitää Aurinkokunnan läpi 70 000 kilometrin tuntinopeudella – ja ohittaa Maan tiistaina, 18. päivänä tammikuuta. Matkaa siihen on vain viisi kertaa Maan ja Kuun välinen etäisyys.

Tuskin oli Leonardo DiCaprio lopettanut varoittelun katastrofielokuvassa ”Don’t Look Up”, kun vastaavanlainen uhka ilmestyi näköpiiriin todellisuudessa – todennäköisesti kuitenkin ilman vaaraa varsinaisesta kosketuksesta Maahan.

Kyseessä on Nasan mahdollisesti vaaralliseksi luokittelema asteroidi, sillä sen läpimitta on yli 140 metriä ja se käy suhteellisen lähellä Maata.

Asiaa on käsitellyt yhdysvaltalainen tiedemedia EarthSky.

Koska etäisyydet ovat tunnetusti avaruudessa pitkiä, meidän kulmille tulevan asteroidin ei voi sanoa hipovan maapalloa. Itse asiassa Maan ja asteroidin väli on lyhimmillään noin 1,9 miljoonaa kilometriä.

Etäisyys on kuitenkin niin lyhyt, että tähtitieteen harrastajat voivat erottaa asteroidin melko pienelläkin kaukoputkella, kun se ohittaa maapallon tiistaina, 18. päivänä tammikuuta. Iso kiertolainen ei käy seuraavien 200 vuoden aikana tämän lähempänä meitä.

Asteroidi kiertää siis jatkuvasti Aurinkoa ja ohittaa Maan noin joka 30. vuosi.

Keskellä loistava viiva on (7482) 1994 PC1 italialaisen Sormanon tähtitieteellisen observatorion kuvaamana.

© Osservatorio Astronomico di Sormano

3,5 kertaa niin korkea kuin Eiffelin torni

Nimellä (7482) 1994 PC1 tunnetun asteroidin löysi australialainen tähtitieteilijä Robert McNaught vuonna 1994.

Tutkimalla asteroidin rataa on saatu selville, että asteroidista oli tehty havaintoja jo niinkin aikaisin kuin vuonna 1974. Sen kiertoliikettä on siten seurattu jo melkein 48 vuotta.

(7482) 1994 PC1:n läpimitta on noin 1,1 kilometriä, eli se on joka suuntaan suunnilleen 3,5 kertaa Eiffelin tornin pituinen. Asteroidi on niin pieni, että se ei aiheuta samanlaista uhkaa maapallolle kuin Leonardo DiCaprion tähdittämän Netflix-elokuvan komeetta.

Huomionarvoinen seikka on kuitenkin se, että dinosaurukset 65 miljoonaa vuotta sitten hävittäneen asteroidin halkaisijan pituudeksi on arvioitu kymmenisen kilometriä. Tapaus osoittaa, että kilometrien levyiset asteroidit voivat aiheuttaa valtavia tuhoja.

Asteroidin pitää tietenkin joutua törmäyskurssille Maan kanssa. Nyt yhteentörmäyksen vaaraa ei ole olemassa.

Maapalloon osuu yhtä suuri tai suurempi asteroidi ani harvoin. Tapahtuman todennäköisyys on kerran 600 000 vuodessa.

© Stellarium

Näin näet asteroidin

Tiistaina, 18. päivänä tammikuuta, kello 23.51 Suomen aikaa asteroidi tulee lähimmäksi Maata noin 70 000 kilometrin tuntinopeudella.

Kaukoputkella voi nähdä omin silmin (7482) 1994 PC1:n ohittavan maapallon. Välimatka on lyhimmillään eteläkaakosta löytyvässä Kalojen tähdistössä.

Ne, joilla ei ole käytössä omaa kaukoputkea, voivat seurata asteroidin etenemistä Virtual Telescope Project -verkkosivulla, joka suoratoistaa tapahtuman reaaliaikaisesti kello 22:sta eteenpäin.

Asteroideja tunnetaan 750 000

Avaruustutkimus paljastaa melkeinpä päivittäin ennen tuntemattomia asteroideja, ja tunnettujen asteroidien määrä on nykyään noin 750 000.

Asteroideista suunnilleen 27 000 on luokiteltu mahdollisesti vaarallisiksi, eli ne voivat törmätä Maahan tuhoisin seurauksin.

Jo läpimitaltaan 20-metriset asteroidit saattavat aiheuttaa laajaa tuhoa.

(7482) 1994 PC1 kiitää eteenpäin siis ainakin 70 000 kilometriä tunnissa eli melkein 20 kilometriä sekunnissa.