Asteroidi palaa Maan lähelle
Arecibon observatorion tiedot todistavat muun muassa sen, että asteroidin läpimitta on 70–130 metriä. Möhkäle ohitti Maan vajaan 72 000 kilometrin etäisyydeltä.
Etäisyys on vain viidesosa Kuun ja Maan välimatkasta. Asteroidi kävi siis lähempänä Maata kuin yksikään toinen taivaankappale pitkään aikaan.
Tietojen avulla tutkijat laativat ennusteen asteroidi 2019 OK:n Aurinkoa kiertävästä radasta seuraavan sadan vuoden aikana. Ennusteen mukaan asteroidi saapuu Maan lähelle jälleen 26. heinäkuuta 2116, mutta tuolloin ohitusetäisyys ei ole niin pelottava kuin viimeksi, vaan 4,5 miljoonaa kilometriä, eli välimatka on melkein 12 kertaa Kuun ja Maan välinen etäisyys.
Arecibon observatorion tutkijat luokittelevat asteroidin hiilipitoiseksi C-tyypin asteroidiksi. Samaan ryhmään kuuluu noin 75 prosenttia Aurinkokunnan asteroideista. Hiilen lisäksi se sisältää savea ja silikaattimineraaleja.
Maan ympärillä 30 000 asteroidia
Nasan Maata lähelle tulevia kappaleita tutkivan keskuksen (CNEOS) mukaan 200 miljoonan kilometrin etäisyydellä Maasta on noin 30 000 asteroidia. Etäisyys on 1,3 kertaa Auringon ja Maan välinen matka.
Asteroideista noin 10 000 on yli 140 metriä pitkiä, ja ne voivat Maahan törmätessään aiheuttaa paljon tuhoja.
2019 OK -asteroidin kaltaisella pikkuplaneetalla arvioidaan olevan 30 Hiroshiman ydinpommin tuhovoima. Toisen maailmansodan lopussa pudotettu pommi tuhosi kaksi kolmasosaa Hiroshimasta. Noin puolet kaupungin noin 350 000 asukkaasta kuoli pommin vaikutuksesta joko heti tai myöhemmin.
Todennäköisyys, että asteroidi iskeytyisi johonkin kaupunkiin, on kuitenkin pieni, koska kaupunkien osuus Maan pinta-alasta on alle puoli prosenttia.
Maan läheisyydessä on havaittu lähes 1 000 suurikokoista, yli kilometrin kokoista avaruuskiveä. Dinosaurukset 66 miljoonaa vuotta sitten tuhonnut noin 10 kilometriä pitkä asteroidi mullisti elämän maapallolla ja loi edellytykset muun muassa ihmisten kehittymiseen.
Tällä hetkellä tutkijat eivät ole havainneet niin vaarallisia asteroideja lähellä Maan rataa. Nasassa suunnitellaan jo infrapunateleskooppia, joka voi havaita asteroideja ja komeettoja 50 miljoonan kilometrin etäisyydeltä.