Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

4 uutista asteroideista

Niillä voi olla tulivuoria, jotka syöksevät sulaa rautaa. Ja juuri nyt yksi niistä levittää pölyä avaruuteen. Tässä neljä uutista Aurinkokunnassa kiertävistä kivikasoista.

1. Asteroidit levittävät pölyä avaruuteen

© NASA

Nasan avaruusluotain OSIRIS-REx on hämmästyttänyt tutkijoita Bennu-asteroidin kuvilla. Asteroidista leviää avaruuteen isoja pölypilviä.

Ilmiö on havaittu toistuvasti sen jälkeen, kun luotain tuli asteroidin luo joulukuussa 2018. Ilmiölle ei ole löydetty selitystä.

2. Asteroidi kieppuu itsensä palasiksi

© NASA og ESA

Neljän kilometrin levyinen Gault-asteroidi pyörii niin vinhasti, että se hajoaa. Asteroidi kiertää akselinsa ympäri kahdessa tunnissa.

Se on niin kova vauhti, että lohkareen massa ei pysy mukana. Niinpä Gaultista irtoaa koko ajan kiviainesta, josta on jo muodostunut pitkä pyrstö asteroidin perään.

3. Asteroideilla oli rautaa sylkeviä tulivuoria

© Shutterstock

Rautapitoisilla asteroideilla on ollut tulivuoria, joista on purkautunut sulaa rautaa.

Tuoreen teorian mukaan tulivuoret syntyivät, kun asteroidit aikoinaan jäähtyivät pinnalta mutta niiden sisus oli yhä sula. Teorialle saadaan ehkä vahvistus, kun Psyche-asteroidia päästään tutkimaan lähietäisyydeltä.

4. Asteroidit törmäilevät maahan yhä useammin

© Shutterstock

Kuuta kiertävä Nasan Lunar Reconnaissance Orbiter -luotain on tuottanut uutta tietoa Kuussa olevista asteroidien törmäyskraattereista. Sen mukaan 290 miljoonan viime vuoden aikana asteroideja on osunut Kuuhun – ja varmasti myös Maahan – 2,6 kertaa niin paljon kuin yhtä pitkänä ajanjaksona sitä ennen.

Lue myös:

Asteroidit

Tutkijat: Tästä syystä jääkausi hellitti otettaan 2,2 miljardia vuotta sitten

3 minuuttia
Asteroidit

Uusi tutkimus: Tappajatuuli tuhoaa meidät ennen asteroideja

2 minuuttia
Asteroidit

Ensivisiitti: Tähtienvälinen asteroidi käväisi Aurinkokunnassa

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota