Astronomit löysivät varhaisen universumin rakenteita Linnunradan naapurista

Vain 820 miljoonan valovuoden päässä Maassa sijaitsevan jättimäisen kosmisen rakenteen uskotaan olevan jäännös, joka on peräisin ajalta pian maailmankaikkeuden syntymän jälkeen.

Astronomit ovat ensimmäistä kertaa löytäneet ”galaksikuplan”, eli suuren mittakaavan rakenteen. Sen uskotaan jäännös, joka on peräisin ajalta pian maailmankaikkeuden syntymän jälkeen.

Ja se sijaitsee aivan Maan galaktisella takapihalla.

Ranskan atomienergiakomission astrofyysikko Daniel Pomarede selittää, että kupla voidaan nähdä eräänlaisena ”pallomaisena kuorena, jonka sisällä on sydän”.

Tuon sydämen sisällä on Karhunvartijan superjoukko, jota ympäröi valtava tyhjyys. Tyhjyyttä kutsutaan joskus myös ”paikalliseksi tyhjyydeksi”.

Galaksikupla on 820 miljoonan valovuoden päässä Linnunradasta, mikä saattaa kuulostaa paljolta, kun ajatellaan, että se on niin kaukana, että lähes 300 000 kilometrin sekuntinopeudella kulkeva valo taittaa matkan 820 miljoonassa vuodessa.

Kyseessä on kuitenkin tähtitieteessä alue, jota kutsutaan ”lähiuniversumiksi”.

Rakennelma on todellakin jättimäinen rakennelma, sillä kuplan arvioidaan olevan noin miljardi valovuotta leveä eli se on noin 10 000 kertaa Linnunradan levynen.

Kuori sisältää myös muita superjoukkoja, jotka tähtitieteilijät olivat jo havainneet. Pomareden mukaan kuplan löytyminen on osa pidempää tieteellistä prosessia, ja se on vahvistanut teorian, joka ensimmäisenä esitti yhdysvaltalainen astrofyysikko Jim Peebles.

Peeblesin mukaan varhaisessa maailmankaikkeudessa, joka koostui kuumasta plasmapuurosta, syntyi painovoiman ja säteilyn vaikutuksesta baryonisia akustisia oskillaatiota (BAO) eli ääniaaltojen jälkiä.

Kun ääniaallot kulkivat kuuman plasman läpi, ne synnyttivät sen sisälle kuplia. Prosessi pysähtyi, kun maailmankaikkeus viileni ja olemassa olevat kuplat jäätyivät.

Astronomit ovat havainneet merkkejä BAO-rakenteista jo vuonna 2005, kun he tutkivat naapurigalakseista saatua dataa. Tutkijat uskovat kuitenkin, että äskettäin löydetty kupla on varhaisin tunnettu yksittäinen BAO-rakenne.