Credit John A. Paice www.johnapaice.com/
Musta aukko

Astronomit havaitsivat kaikkien aikojen suurimman kosmisen räjähdyksen

Kahdeksan miljardin valovuoden päässä tapahtunut räjähdys on jo nyt vapauttanut enemmän energiaa kuin Aurinko koko elinaikanaan.

Purkaus on yli 10 kertaa niin suuri kuin mikään aiemmin tunnetuista voimakkaista tähden räjähdyksistä, ja se on kestänyt jo yli kolme vuotta.

Southamptonin yliopiston astronomiryhmä on havainnut kaikkien aikojen suurimman ja runsasenergiaisimman kosmisen räjähdyksen.

Nimen AT2021lwx saanut energiapurkaus tapahtui noin kahdeksan miljardin valovuoden päässä kaikkeuden ollessa noin kuuden miljardin vuoden ikäinen.

Yleensä massiiviset energiapurkaukset, joita syntyy tähden luhistuessa oman painonsa alla ja räjähtäessä, pysyvät näkyvissä vain pari kuukautta.

"Kolmessa vuodessa tapahtuma on vapauttanut 100 kertaa niin paljon energiaa kuin Aurinko vapauttaa koko 10 miljardin vuoden elinaikanaan", toteaa tutkimuksen johtaja Philip Wiseman The Guardian -lehdelle.

Wiseman kollegoineen on tutkinut räjähdystä useilla teleskoopeilla, muun muassa Nasan Neil Gehrels Swift -teleskoopilla ja La Palmassa toimivalla Gran Telescopio Canarias -teleskoopilla.

Räjähdys voi olla äärimmäisen harvinainen

MIttaukset eivät ole vielä paljastaneet räjähdyksen tarkkaa lähdettä.

Astronomit arvelevat kuitenkin, että äärimmäinen energiapurkaus on syntynyt valtavasta, ehkä tuhansia kertoja Aurinkomme suuruisesta, kaasupilvestä, jonka supermassiivisen mustan aukon painovoima on repinyt kappaleiksi.

Ne osat kaasupilvestä, jotka musta aukko on nielaissut, voivat lähettää šokkiaaltoja pilven loppuosien ja aukkoa ympäröivän donitsin muotoisen pölyisen kaasukiekon läpi.

Ilmiö on kuitenkin hyvin harvinainen, eikä sitä ole aiemmin nähty näin laajassa mittakaavassa.

AT2021lwx ei ole kirkkain räjähdys, joka koskaan on nähty. Juuri vuonna 2022 todettiin poikkeuksellisen runsasenergiainen gammapurkaus 2,4 miljardin valovuoden päässä siihen mennessä suurimmaksi avaruusräjähdykseksi.

Gammapurkauksella, joka sai nimen GRB 221009A, oli suurempi valointensiteetti, mutta se kesti vain pari minuuttia.

Siten nyt mitatun AT2021lwx-räjähdyksen kokonaisenergiamäärästä tulee paljon suurempi.

Tutkimustulokset julkaisi äskettäin Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.