Astronomit: Aurinkokunnassa voi olla Maata muistuttava planeetta

Useiden Kuiperin vyöhykkeellä olevien taivaankappaleiden outo käytös on saanut kaksi japanilaista tutkijaa ehdottamaan yllättävää teoriaa.

Piirros jäisestä maailmasta

Taiteilijan esitys jäisestä planeetasta. Jos hypoteettinen Maan kaltainen planeetta on olemassa, se sijaitsee jopa 500 astronomisen yksikön päässä Auringosta, joten planeetalla on hyvin kylmää. Vertailun vuoksi Maan keskimääräinen etäisyys Auringosta on 1 astronominen yksikkö.

© ESO

Kun kaksi yhdysvaltalaista tähtitieteilijää esitti vuonna 2016 teorian, jonka mukaan Aurinkokunnan kaukaisimmilla alueilla voisi olla piilossa jättiläisplaneetta, Planeetta 9, jonka massa on jopa 10 kertaa niin suuri kuin Maan, tiedemaailma kohahti.

Siitä lähtien tähtitieteilijät ovat yrittäneet löytää todisteita planeetasta, jonka radan oletetaan kulkevan 20 kertaa niin kaukana Auringosta kuin Neptunuksen. Todisteita ei ole saatu.

Aurinkokunnan rajoilla, Kuiperin vyöhykkeellä, saattaa kuitenkin piillä toinen planeetta – tosin lähempänä Maata kuin salaperäinen planeetta 9.

Näin toteaa kaksi japanilaista astrofyysikkoa, jotka ovat esitelleet havaintojaan The Astrophysical Journal -tiedelehdessä.

Kuiperin vyöhyke on yksi Aurinkokunnan kylmimmistä alueista. Se alkaa Neptunuksen radan toiselta puolelta ja ulottuu 4,5 miljardin kilometrin päähän.

Tutkijat ovat aiemmin laskeneet, että alueella voi olla satojatuhansia jäisiä taivaankappaleita, joiden halkaisija on vähintään 100 kilometriä. Toistaiseksi niistä on löydetty vain muutama tuhat.

Omituinen kiertorata

Asteroidit, komeetat ja kääpiöplaneetat kiertävät Aurinkoa planeettojen tavoin. Suurimpiin Kuiperin vyöhykkeen kohteisiin kuuluu kääpiöplaneetta Pluto, jonka halkaisija on 2 300 kilometriä.

Tuoreessa tutkimuksessa japanilaistutkijat havaitsivat, että jotkin Kuiperin vyöhykkeen kappaleista käyttäytyvät tavalla, joka viittaa siihen, että niiden ympärillä saattaa olla pieni planeetta. Planeetta voi sijaita jopa 500 astronomisen yksikön päässä Auringosta.

Yksi astronomisen yksikkö on 149 597 870 700 metriä. Vertailun vuoksi Aurinkokunnan uloin planeetta, kaasuplaneetta Neptunus, on noin 30 astronomisen yksikön päässä Auringosta.

Syy siihen, miksi japanilaiset tutkijat epäilivät, että Kuiperin vyöhykkeellä voi olla Maan kaltainen planeetta, oli useiden aluella olevien kappaleiden kiertoradat.

© SPL

Kuiperin vyöhykkeessä on neljänlaisia kappaleita

Tutkijoiden mukaan joillakin kappaleilla on omituinen kiertorata, mikä viittaa siihen, että jokin suuri lähistöllä oleva kohde vaikuttaa niihin painovoiman vaikutuksesta.

Lisäksi tutkijat totesivat, että monet taivaankappaleet olivat kallistuneita, mikä myös herätti tutkijoiden kiinnostuksen.

Vihjeet saivat japanilaiset tähtitieteilijät tekemään tietokonesimulaatioita, jotka osoittivat, että Kuiperin vyöhykkeellä sijaitseva hypoteettinen Maan kaltainen planeetta voisi olla selitys ilmiöille.

Simulaatiot paljastivat myös, että tällaisen planeetan massa olisi todennäköisesti 1,5-3 kertaa Maan massa, kallistus noin 30 astetta ja kiertorata 250–500 astronomisen yksikön päässä Auringosta.

Tutkijat korostavat, että asiasta tarvitaan lisätutkimuksia. He ainoastaan ehdottavat, että Kuiperin vyöhykkeellä on Maan kaltainen planeetta, he eivät ole todistaneet planeetan olemassaoloa.