Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Where did big bang happen
Maailmankaikkeus - Alkuräjähdys

Missä alkuräjähdys tapahtui?

Tiedetäänkö, missäpäin maailmankaikkeutta alkuräjähdys tapahtui?

Nykyään vallalla olevan selitysmallin mukaan kaikkialla eikä missään. Niin sanotussa inflaatioteoriassa oletetaan, että maailmankaikkeus laajeni suunnattomasti heti syntymisensä jälkeen.

Galakseja ilmapallon pinnalla

Galaksien etääntymisenä havaittavaa kaikkeuden laajenemista voidaan verrata rajattomaan mutta äärelliseen ilmapalloon, jonka pintaan on liimattu eri puolille galakseja esittäviä tarroja. Sitä mukaa kuin pallo pullistuu, tarrat loittonevat toisistaan.

Alkuräjähdys tapahtui sekä kaikkialla että ei missään

Alkuräjähdysselityksen perusolettamus on se, että kaikkeus sai alkunsa hyvin tiheissä ja kuumissa olosuhteissa. Suhteellisuusteorian mukaan hetkellä nolla vain yhden ainoan pisteen muodostanut universumi saattoi heti syntymänsä jälkeen olla jo ääretön.

Ennen aika-avaruuden muodostumista ei siis ollut olemassa moniulotteista tilaa, jossa olisi ollut kolkkia. Siksi maailmankaikkeuden jokainen piste on pohjimmiltaan alkuräjähdyksen tapahtumapaikka.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota