Big Bangilla on syntymäpäivä: Onnea 70-vuotias!

Luulitko, että Big Bang on lähes 14 miljardia vuotta vanha? Osuit pahasti harhaan.

Noin 13,8 miljardia vuotta sitten pieni piste – niin sanottu singulariteetti – räjähti, ja tuntemamme maailmankaikkeus syntyi.

Näin kuuluu lyhykäisyydessään tunnustetuin tieteellinen teoria siitä, miten maailmankaikkeus sai alkunsa. 28. maaliskuuta 1949 tämä alkuräjähdysteoria sai nimen, jolla se tunnetaan maailmalla nykyisin: Big Bang -teoria.

Teorian esitti ensimmäistä kertaa belgialainen pappi ja tähtitieteilijä Georges Lemaître vuonna 1931. Hän kuvasi sen niin, että maailmankaikkeudella oli alku ja että se syntyi, kun "alkuatomi" räjähti.

Skeptikot pitivät teoriaa uskonnollisena

Lemaîtren teoria sai vaihtelevan vastaanoton tähtitieteen tutkijoiden piirissä. Teoria pystyi selittämään tutkija Edwin Hubblen havainnot, joiden mukaan maailmankaikkeus laajeni jatkuvasti.

Georges Lemaître

Belgialainen pappi Georges Lemaître kehitti alkuräjähdys- eli Big Bang -teorian. Hän itse kutsui sitä "hypoteesiksi alkuatomista".

Osa tutkijoista suhtautui teoriaan kuitenkin epäillen, sillä vaikutti irrationaaliselta ja epätieteelliseltä uskoa, että maailmankaikkeudella olisi alkupiste.

Epäilijät uskoivat, että teoria pohjautui Lemaîtren uskonnolliseen vakaumukseen ja että sen pyrkimyksenä oli osoittaa, että maailmankaikkeuden oli luonut jumala.

Uusi teoria teki maailmankaikkeudesta äärettömän

Yksi Lemaîtren teorian eturivin epäilijöistä oli brittiläinen tähtitieteilijä Fred Hoyle.

Sen vastapainoksi hän muotoili pysyvän tilan teorian eli niin sanotun Steady State -teorian, jossa maailmankaikkeus kuvattiin äärettömäksi. Sen mukaan sillä ei ollut alkua ja siinä syntyi sen laajetessa jatkuvasti uutta ainetta. Teoria on sittemmin todistettu vääräksi.

Teorioiden kannattajat kiistelivät aiheesta vuosikausia.

These theories were based on the hypothesis that all the matter in the universe was created in one big bang at a particular time in the remote past. – Fred Hoyle. Brittiläinen tähtitieteilijä ja alkuräjähdyksen kieltäjä, joka antoi teorialle nimen Big Bang.

Big Bang syntyi

Vuonna 1949 Fred Hoyle sai radio-ohjelman brittiläiseltä BBC-radiokanavalta.

Maaliskuun 28. päivänä hän käsitteli eetterissä erilaisia maailmankaikkeuden syntyä käsitteleviä teorioita – puolustaakseen lähinnä omaa Steady State -teoriaansa.

Lähetyksen aikana hän totesi:
”Nämä teoriat pohjautuvat hypoteesiin, jonka mukaan kaikki maailmankaikkeuden aine syntyi yhdessä isossa räjähdyksessä tiettynä ajankohtana kaukaisessa menneisyydessä.”

Hän torjui lähetyksessään teorian siitä, että maailmankaikkeus olisi syntynyt räjähdyksessä tiettynä ajankohtana. Tuolloin hän kutsui Lemaîtren teoriaa ensimmäistä kertaa nimellä Big Bang.

Fred Hoyle
© Cardiff University/ESA

Fred Hoylelta meni Nobelin palkinto sivu suun

1980-luvulla maallikot omaksuivat Big Bangin

BBC alkoi käyttää Big Bang -ilmaisua, ja kanavan teksteissä ja ohjelmissa Lemaîtren alkuräjähdysteoriaa kutsuttiin yleisesti Big Bangiksi.

1960-luvun alkupuolella nimitys alkoi esiintyä tieteellisissä julkaisuissa, mutta se omaksuttiin laajempaan käyttöön vasta 1980-luvulla.

Hoyle ei koskaan taipunut

Georges Lemaître kuvasi alkuräjähdysteoriansa vuonna 1931, ja sittemmin sen tueksi on karttunut tieteellistä todistusaineistoa.

Fred Hoyle ei tunnustanut teoriaa koskaan oikeaksi. Hän muokkasi omaa Steady State -teoriaansa niin, että alkuräjähdysteoriaa tukevat todisteet sopivat siihen.

Kiistelty brittiläinen tähtitieteilijä kuoli vuonna 2001 uskoen vakaasti siihen, että maailmankaikkeus on ääretön.

TUTUSTU ALKURÄJÄHDYSTEORIAAN