Akateemisessa maailmassa yllättävän moni on nähnyt outoja ilmiöitä taivaalla

Tutkimuksen tekijät toteavat, että ufot ovat tunnetusti varsin arkaluonteinen aihe yliopistomaailmassa.

Lähi-idässä otettu valokuva on julkistettu Nasan kuulustelusta. Vasemmalla olevan dronen yläpuolella näkyy niin sanottu tunnistamaton ilmakehän ilmiö. Kohde on edelleen tunnistamatta.

© United States Department of Defense / University of Virginia

Kun keskustelu siirtyy ufoihin, tutkijat ja professorit useimmiten rypistävät otsaansa.

Tunnistamattomat lentävät esineet yhdistetään usein epäilyttäviin silminnäkijäkertomuksiin selittämättömistä ilmiöistä, ja monet tutkijat ovat vuosien varrella pitäneet kertomuksia salaliittoteorioina.

Siksi tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset herättävät hämmästystä.

Tutkimukseen kerättyjen anonyymien vastausten mukaan monet yhdysvaltalaiset akateemisten piirien jäsenet uskovat nähneensä selittämättömiä ilmiöitä taivaalla.

Tarkemmin sanottuna ufoja on nähnyt lähes viidennes eli 18,9 prosenttia vastaajista Humanities and Social Science Communications -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan

Lisäksi 8,7 prosenttia kyselyyn vastanneista sanoi, että he ovat saattaneet nähdä tällaisen ilmiön.

Kyselylomake lähetettiin tutkijoille, jotka olivat mukana mittavissa tutkimus- ja koulutushankkeissa. Tutkijat työskentelivät 144:ssä yhdysvaltalaisessa yliopistossa.

Tähtitieteilijöiden ja fyysikoiden lisäksi lomakkeen saivat myös yhteiskuntatieteiden, humanististen tieteiden ja taiteiden tutkijat.

Moni jätti vastaamatta

Lomakkeessa kysyttiin muun muassa, kuinka kiinnostuneita vastaajat olivat ilmakehän tunnistamattomista ilmiöistä (UAP - Unidentified Aerial Phenomena) ja kuinka moni uskoi joskus nähneensä omin silmin jotain, joka voisi sopia ilmakehän tunnistamattoman ilmiön määritelmään.

Vastaukset annettiin anonyymisti, mutta vastausprosentti jäi hyvin pieneksi

Niistä liki 40 000 tutkijasta, jotka saivat kysymykset sähköpostitse, ainoastaan 1 549 vastasi.

Saadut vastaukset olivat kuitenkin yllättäviä.

Useat tutkijat vastasivat nähneensä outoja ilmiöitä taivaalla lapsena, ja kun he olivat kertoneet tapahtumista muille, kukaan ei uskonut heitä.

Yksi vastaajista muotoili asian näin:

"Minä kerroin kokemuksistani muille, mutta he luulivat, että olin hullu tai valehtelin, joten nyt pidän suuni kiinni."