Aiheuttaako Aurinko ääntä?

Syntyykö tähden reaktioissa melua? Millaista se mahdollisesti on?

© Shutterstock

Auringon lähettämä suunnaton valomäärä on peräisin sen sisällä tapahtuvista fuusioreaktioista. Prosessissa syntyy myös paljon ääntä.

Valtavat plasmavirtaukset liikkuvat edestakaisin Auringon eri kerrosten läpi ja tuottavat ääniaaltoja, jotka saavat pinnan aaltoilemaan.

Pinnan heilahduksista on välittänyt tietoa SOHO-avaruusobservatorio, joka on kiertänyt Aurinkoa vuodesta 1996 noin 1,5 miljoonaa kilometriä lähempänä kuin Maa. Lyhyemmän välimatkan ansiosta SOHO pystyy näkemään Auringon sisäiset ääniaallot.

Aurinko surisee

Ääntä ei kuulla, koska ääniaallot eivät kulje harva-aineisessa avaruudessa. Yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston tähtitieteilijät ovat kuitenkin selvittäneet SOHOn tekemien mittausten pohjalta, miltä Aurinko kuulostaa.

Taajuudeltaan ääni sijoittuu ihmisen kuuloalueen ulkopuolelle. Jotta ääni voitaisiin erottaa, sen taajuus kasvatettiin 42 000-kertaiseksi. Näin 40 vuorokauden pituisen värähtelyn kestoksi saatiin muutama sekunti. Tuloksena oli voimakkuudeltaan vaihteleva matala surina.

Kuuntele Aurinkoa

Tutkijat käsittelivät Auringon äänen taajuutta, jotta ihmiskorva erottaisi sen.

Tutkimalla ääniaaltoja voidaan tarkentaa kuvaa Auringon sisäosista samalla tavalla kuin geologiassa luodataan Maan rakennetta seismisten aaltojen avulla.

Auringon plasmavirtaukset voivat lisäksi auttaa ennustamaan Auringon roihu- ja massapurkauksia, jotka saattavat aiheuttaa Maassa vakavia magneettihäiriöitä.

SOHO-avaruusobservatorio pystyy laitteillaan näkemään, kuinka Auringon sisäiset ääniaallot vaikuttavat sen pintaan.

© NASA