Voiko avaruudessa kuulla?

Ääni – Voiko avaruudessa kuulla ääniä?

Avaruuteen sijoittuvissa elokuvissa räjähdyskohtaukset ovat usein kovin äänekkäitä. Avaruudessa on kuitenkin täysin hiljaista, sillä ääni ei kulje tyhjiössä.

Esimerkiksi sellaiset tieteisviihteen luomukset kuin Tähtien sota ja Alien – kahdeksas matkustaja antavat ymmärtää, että avaruus on kaikkea muuta kuin hiljainen ympäristö.

Jälkimmäisessä jylisevä rahtialus Nostromo pamahtaa räjähtäessään – siitä huolimatta, että alkuperäisen leffajulisteen mukaan ”avaruudessa kukaan ei kuule huutoasi”.

Ääni ei kulje tyhjiössä

Julisteteksti kertoo totuuden.

Ääni ei kuulu, sillä avaruudesta puuttuu ääntä välittävä väliaine, kuten ilma. Äärimmäisen harva-aineisena avaruus on käytännössä tyhjiö.

Siinä ei voi esiintyä sellaista mekaanista aaltoliikettä, joka ärsyttäisi kuuloelimiä niin, että siitä seuraisi kuuloaistimus.

Ääneksi tajutaan vain mekaanisen värähtelyn aiheuttamat paineenvaihtelut.

Ne ovat mahdollisia avaruusaluksessa, jossa on ilmaa, mutta eivät sen ulkopuolella. Sisään tuleva melu on siis keksitty erikoistehoste.

Ääni tarvitsee välittäjän

Avaruusaluksessa ollessaan astronautti kuulee kosmisen kappaleen osuman, sillä iskun aiheuttamat paineaallot leviävät ilmassa ja ärsyttävät kuuloelimiä.

Avaruuskävelyn aikana astronautti ei sen sijaan kuule ympäriltään mitään, sillä ääninä aistittavat paineenvaihtelut eivät ole mahdollisia tyhjiössä.

  1. Kosminen kappale iskeytyy avaruusalusta vasten.

  2. Avaruusaluksessa ääni kulkee ilmassa. Astronautti kuulee sen.

  3. Avaruuskävelyn aikana astronautti ei kuule mitään ympäriltään, sillä ääni ei kulje tyhjiössä.