Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Voiko avaruudessa kuulla?
Maailmankaikkeus

Ääni – Voiko avaruudessa kuulla ääniä?

Avaruuteen sijoittuvissa elokuvissa räjähdyskohtaukset ovat usein kovin äänekkäitä. Avaruudessa on kuitenkin täysin hiljaista, sillä ääni ei kulje tyhjiössä.

Esimerkiksi sellaiset tieteisviihteen luomukset kuin Tähtien sota ja Alien – kahdeksas matkustaja antavat ymmärtää, että avaruus on kaikkea muuta kuin hiljainen ympäristö.

Jälkimmäisessä jylisevä rahtialus Nostromo pamahtaa räjähtäessään – siitä huolimatta, että alkuperäisen leffajulisteen mukaan ”avaruudessa kukaan ei kuule huutoasi”.

Ääni ei kulje tyhjiössä

Julisteteksti kertoo totuuden.

Ääni ei kuulu, sillä avaruudesta puuttuu ääntä välittävä väliaine, kuten ilma. Äärimmäisen harva-aineisena avaruus on käytännössä tyhjiö.

Siinä ei voi esiintyä sellaista mekaanista aaltoliikettä, joka ärsyttäisi kuuloelimiä niin, että siitä seuraisi kuuloaistimus.

Ääneksi tajutaan vain mekaanisen värähtelyn aiheuttamat paineenvaihtelut.

Ne ovat mahdollisia avaruusaluksessa, jossa on ilmaa, mutta eivät sen ulkopuolella. Sisään tuleva melu on siis keksitty erikoistehoste.

Ääni tarvitsee välittäjän

Avaruusaluksessa ollessaan astronautti kuulee kosmisen kappaleen osuman, sillä iskun aiheuttamat paineaallot leviävät ilmassa ja ärsyttävät kuuloelimiä.

Avaruuskävelyn aikana astronautti ei sen sijaan kuule ympäriltään mitään, sillä ääninä aistittavat paineenvaihtelut eivät ole mahdollisia tyhjiössä.

  1. Kosminen kappale iskeytyy avaruusalusta vasten.

  2. Avaruusaluksessa ääni kulkee ilmassa. Astronautti kuulee sen.

  3. Avaruuskävelyn aikana astronautti ei kuule mitään ympäriltään, sillä ääni ei kulje tyhjiössä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota