KUU

Chang’e 5 laskeutuu sammuneen tulivuoren, Mons Rümkerin, lähelle yhdelle Kuun suurista tummista laavatasangoista.
Poraus paljastaa nuoren kuumaiseman
Marraskuun 24. päivänä Kiinan avaruushallinto laukaisi tähän asti kunnianhimoisimmassa tutkimushankkeessaan Chang'e 5 -luotaimen kohti Kuuta. Noin 2 200 sekuntia nousun jälkeen kuuluotain irtautui kantoraketista, ja tällä hetkellä se on matkalla siirtoradalle, joka vie Maasta Kuuhun. Luotaimen tehtävänä on kerätä kaksi kiloa kuukiviä ja -pölyä nuorelta laavatasangolta ja tuoda näytteet Maahan.

Chang’e 5 nousi Wenchangin avaruuskeskuksesta Kiinan Hainanin maakunnasta. Laukaisun piti alun perin tapahtua jo maaliskuussa 2020, mutta pandemian vuoksi se toteutui vasta marraskuun lopulla.
Kun alus on asettunut kiertämään Kuuta, se jakautuu kahtia. Toinen puoli pysyy kiertoradalla, toinen taas laskeutuu Kuuhun ja käynnistää poran ja robottikäden.
Niillä otettavat näytteet kerätään pieneen nostomoduuliin, joka lähdettyään Kuusta telakoituu toiseen puolikkaaseen. Sen jälkeen yhdistelmä lentää maapallolle, missä kivi- ja pölynäytteet analysoidaan eri laboratorioissa.
Chang’e 5:n määränpääksi on valittu kauan sitten sammunut tulivuori Mons Rümker, jota ympäröivät jähmettyneen laavan muodostamat laajat tummat kentät. Ne ovat suhteellisen nuoria, sillä pinta muodostui vain 1,3 miljardia vuotta sitten. Näytteet voivat valottaa Kuun koostumusta ja geologista menneisyyttä.
Pora ja lapio ottavat kuunäytteitä
MARS
Mönkijä kerää punaista pölyä
Mars-mönkijät, kuten Curiosity, on varustettu huipputeknisillä laitteilla, jotka voivat välittää massoittain tietoa Marsin mineraaleista. Mikään ei kuitenkaan voita maapallolla tehtäviä perusteellisia laboratoriotutkimuksia. Siksi USA:n Nasa ja Euroopan Esa yhdistävät voimansa vuoden 2026 Mars-hankkeessa.
Tavoitteena on kerätä näytteet, jotka Mars 2020 -mönkijä on ottanut ja jättänyt pinnalle, ja tuoda ne Maahan.
Japanin avaruusjärjestö JAXA kaavailee Marsin kahden kuun tutkimushanketta, jossa Phobosista vuonna 2029 tulevista näytteistä selvitetään kuiden syntymistä.
KOMEETTA

CAESAR-alus on tarkoitus lähettää elokuussa 2024 noutamaan näyte 67P/Tšurjumov-Gerasimenko-komeetasta.
Tunnettu komeetta saa jälleen vieraita
Komeetta 67P/Tšurjumov–Gerasimenko sai 2014 vieraakseen eurooppalaisluotaimen.
Yhdysvaltalaiset aikovat niin ikään hakea näytteitä Aurinkokunnan vanhimpiin kuuluvista kappaleista, jotka sisältävät Auringon ja planeettojen rakennusaineiden tapaisia molekyylejä.
Elokuussa 2024 lähetettävä CAESAR pääsee perille viidessä vuodessa, mutta näytekapseli palaa Maahan vasta 2038.