Shutterstock
Sigarettenpeuk op de grond

WHO varoittaa: Tupakka saastuttaa maapallon

Joka vuosi jalkakäytäville, rannoille ja meriin heitetään 4,5 biljoonaa tupakantumppia. Tumppien sisältämät haitalliset aineet päätyvät kaikkien riesaksi. Maailman terveysjärjestö WHO vaatiikin maailman mailta toimia tupakkasaasteen vähentämiseksi.

Jokainen varmasti tietää, että tupakka on vaaraksi terveydelle. Sen lisäksi tupakkatuotteet vaarantavat koko maapallon terveyden.

Tupakkateollisuuden takia kaadetaan joka vuosi yli 600 miljoonaa puuta, käytetään 200 000 hehtaaria maata ja kulutetaan 22 miljardia tonnia vettä.

Sen lisäksi tupakan käryttämisestä aiheutuu sekä näkyvää että näkymätöntä saastetta:

"Tupakkatuotteet sisältävät 7 000:ta myrkyllistä kemikaalia, jotka vapautuvat jätteistä ympäristöön", toteaa Rüdiger Krech, joka on WHO:n terveyden edistämisen johtaja.

WHO kehottaa nyt kaikkia maailman maita velvoittamaan tupakkateollisuuden maksamaan tupakkaroskien siivoamisen ja kieltämään savukkeiden filtterit.

Nuuskapussi laitetaan huulen alle
© Shutterstock

Tieteen tuomio: Näin vaarallista nuuska on savukkeisiin verrattuna

Nuuskan ja vastaavien tupakkatuotteiden käyttö kasvaa monissa maissa. Miten nuuska vaikuttaa ja miten paljon yhdessä annospussissa on nikotiinia? Ja kumpi on vaarallisempaa käyttäjälle: nuuskaaminen vai tupakointi?

Vastaukset löydät TÄÄLTÄ. Lue myös, mikä tekijä on erityisen tärkeä, kun eri tupakkatuotteiden vaarallisuutta arvioidaan.

Biljoonat tupakantumpit saastuttavat maailmaa

WHO:n madonluvut tupakasta sisältyvät järjestön tuoreeseen raporttiin, joka julkaistiin kansainvälisenä tupakattomana päivänä 31. toukokuuta.

Raportin mukaan joka vuosi eri puolilla maailmaa heitetään jalkakäytäville, rannoille ja meriin 4,5 biljoonaa tupakantumppia.

Tumppien filtterit sisältävät hyvin hitaasti hajoavaa mikromuovia, joka on toiseksi yleisin muovisaasteen muoto maailmassa.

Lue lisää mikromuovista ja mikroskooppisen pienten muovihiukkasten haitoista terveydelle täältä!

WHO huomauttaa myös, että savukkeiden filtterit ovat turhia. Tutkimusten mukaan niistä ei ole mitään terveyshyötyä tupakoitsijalle.

Karut numerot: Tätä haittaa tupakasta on

WHO: Savukkeiden filtterit kiellettävä

WHO kehottaa maailman maiden päättäjiä kohtelemaan savukkeita samalla tavalla kuin muita kertakäyttöisiä muovituotteita. Muoviset kertakäyttöastiat ja imupillit on kielletty monissa maissa.

Järjestö kehottaa myös valtioita asettamaan tupakkateollisuuden vastuuseen tuotteidensa aiheuttamista ympäristövahingoista ja sotkun siivoamisesta. Nyt tupakoinnin seurauksien lasku lankeaa veronmaksajien maksettavaksi.

WHO:n mukaan jotkin maat, kuten Espanja ja Ranska, ja kaupungit, kuten San Francisco, ovat ottaneet käyttöön niin sanotun laajennetun tuottajavastuun, joka velvoittaa tupakkateollisuuden siivoamaan tuotteidensa aiheuttamat vahingot.