Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Opiskelija tekee hajoavaa muovia kuolleista kaloista

Luontoon kertyy muovia. Brittiopiskelija on keksinyt sille vaihtoehdon: luonnossa hajoavan kalvon, joka on tehty kalanperkeistä.

The James Dyson Award

Sussexin yliopistossa opiskeleva Lucy Hughes on voittanut arvostetun James Dyson Award -palkinnon.

Hughes sai palkinnon keksittyään materiaalin, joka voi osoittautua mullistavaksi, jos se jonain päivänä pääsee massatuotantoon.

MarinaTex-niminen materiaali on läpikuultavaa ja biohajoavaa kalvoa, joka soveltuu erityisen hyvin esimerkiksi kertakäyttöisiin elintarvikepakkauksiin.

Kuuntele Lucy Hughesia, kun hän kertoo, miten hän keksi kalamuovin:

Mullistavaa materiaalissa on se, että se on valmistettu kalan perkausjätteistä, jotka yleensä heitetään pois. Kalvon pääraaka-aineena toimivat kalojen ja muiden merieläinten sisäelinten, veren, nahkan ja suomujen proteiinit.

Kun perkausjätteiden proteiinit yhdistetään merissä suurina määrinä kasvavista punalevistä saatavalla sidosaineella, tuloksena syntyy joustavaa ja lujaa muovia.

Vähemmän energiaa kuluttava vaihtoehto muoville

MarinaTexin tuotanto ei vaadi niin paljon energiaa kuin muiden vastaavien muovimateriaalien. Joitakin muoveja valmistetaan yli 150 asteeen lämpötilassa. MarinaTexiä voidaan valmistaa alle 100 asteen lämpötilassa.

Insinööriopiskelija Lucy Hughes teki kokeita sekä levillä että kitosaanilla eli rapujen kuorista saatavalla aineella ennen kuin hän keksi, että punalevät toimivat hyvin biokalvon eloperäisenä sidosaineena.

© The James Dyson Award

Vuonna 2050 merissä on enemmän muovia kuin kaloja. Osa saasteesta voidaan poistaa laajoilla puhdistushankkeilla, kuten The Ocean Cleanupilla. Tämä ei kuitenkaan ratkaise perusongelmaa: liian suuri osa käytetystä muovista päätyy luontoon. Maapallon ekosysteemien suojelemiseksi kehitetään siksi kiivaasti vaihtoehtoisia materiaaleja.

Kuten Hughes itse toteaa The Guardian -lehdelle:

“Muovi on hieno materiaali, ja me muotoilijat ja insinöörit olemme siksi tulleet siitä liian riippuvaiseksi. Ei kuitenkaan ole mitään järkeä siinä, että käytämme muovia – äärimmäisen kestävää materiaalia – tuotteissa, joiden elinikä on alle päivän.”

Yhdestä turskasta saadaan 1 400 kauppakassia

Hughes ei silti alkanut kehittää MarinaTexiä edellä mainitusta syystä.

Hän oli kuullut, että pelkästään Britanniassa syntyy joka vuosi yli 172 000 tonnia kalan perkausjätettä. Koko maailmassa kalajätteen kokonaismäärä kohoaa liki 50 miljoonaan tonniin.

Vain yhden turskan perkeistä Hughes voi tuottaa 1 400 MarinaTex-pussia, jotka ovat vielä kestävämpiä kuin tavalliset kaupan muovikassit.

James Dyson Awardin palkintosummalla Hughes kehittää nyt materiaalia edelleen ja toivoo löytävänsä kumppaneita, joiden avulla MarinaTexiä voidaan alkaa valmistaa jo vuonna 2021.

Lue myös:

Plastikflasker - genbrug
Ympäristö

HYVIÄ UUTISIA KRIISIAIKANA: Muovia voidaan pian käyttää uudelleen yli 100 kertaa

1 minuuttia
Ympäristö

Muovipullojen kierrätys tehostuu

3 minuuttia
Ympäristö

Tulossa pian: Tutkijat kehittivät levästä valmistetut varvastossut

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota