NÄIN vähennät jätekuormaasi

Ruoka, vaatteet ja rakennusmateriaalit kuormittavat ilmastoa aivan liikaa. Lue, mikä jäte aiheuttaa pahimmat hiilidioksidipäästöt ja miten voit vähentää jätteen määrää.

Ruoka, vaatteet ja rakennusmateriaalit kuormittavat ilmastoa aivan liikaa. Lue, mikä jäte aiheuttaa pahimmat hiilidioksidipäästöt ja miten voit vähentää jätteen määrää.

Shutterstock

Tuttu tilanne varmaan lähes kaikille: jääkaapin perältä löytyy puolikas sitruuna ja kauan sitten avattu leikkelepakkaus, joka jo vähän haiskahtaa.

Lisäksi moni kauhoo lautaselleen enemmän ruokaa kuin jaksaa syödä. Biojätteeseen voi päätyä satoja grammoja ruokaa yhdeltä aterialta. Sekajätteisiin puolestaan päätyy usein halpaa pikamuotia, joka kuluu nopeasti. Puhumattakaan kaikesta muovijätteestä.

Osa jätteistä voidaan kierrättää tai uusiokäyttää, kuten juomapullot ja -tölkit, mutta suurin osa Euroopan roskista päätyy edelleen kaatopaikoille tai jätteenpolttolaitokseen.

Niin ei kuitenkaan tarvitse olla.

Elintarvikkeet

Prosentit, ruokajäte

20 prosenttia maitotuotteista, 30 prosenttia viljatuotteista ja 45 prosenttia hedelmistä ja vihanneksista päätyy roskikseen.

© Shutterstock

Kolmasosa ruoasta jää syömättä

Ruoantähteet ja ruokahävikki ovat merkittäviä ilmaston kuormittajia. Maailmanlaajuisesti noin kolmasosa elintarvikkeista jää syömättä. Sen sijaan ne päätyvät roskiin.

Orgaanisen jätteen maatuminen tuottaa metaania, joka on 25 kertaa niin voimakas kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.

Lisäksi maatalouskoneet ja tuotteiden kuljetus aiheuttavat hiilidioksidipäästöjä.

Erityisen suuri ilmastokuormitus on karjataloudella. Nautojen laiduntaminen tai niiden rehun kasvattaminen vie maa-alaa, joka voisi olla metsää tai jolla voitaisiin tuottaa ruokaa ihmisille.

 • Ympäristöhaitta: Elintarvikkeiden tuotanto ja kuljetus ja jätteiden maatuminen tuottavat suuret kasvihuonekaasupäästöt.
 • Hiilijalanjälki: Noin 8 % koko maailman CO2-päästöistä.
 • Näin voit vähentää jätemäärää: Suunnittele ateriasi sen mukaan, mitä jääkaapissa on. Muista, että monet elintarvikkeet ovat syötäviä vähän parasta ennen -päivämäärän jälkeenkin. Tosin lihan ja kalan suhteen kannattaa olla tarkka.

Rakennusaineet

Jäte, materiaalit

Uudisrakentamisessa käytettävien rakennusmateriaalien tuotanto aiheuttaa isot hiilidioksidipäästöt.

© Shutterstock

Uudisrakentaminen kuormittaa ilmastoa

Jos olet aikeissa rakentaa uuden talon, mieti, löytyisikö jostakin vanha talo, jonka voisit kunnostaa. Se olisi ilmastoteko.

Rakennusala tuottaa yli 35 prosenttia kaikesta jätteestä EU-maissa. Elinkaarilaskelmien mukaan olemassa olevan rakennuksen kunnostamisen hiilidioksidipäästöt ovat paljon pienemmät kuin uudisrakentamisen.

Rakennusjätteet aiheutuvat muun muassa huonosta rakentamisesta ja materiaalitarpeiden väärin arvioimisesta, jolloin osa materiaaleista jää yli.

 • Ympäristöhaitta: Rakentamisesta syntyy isoja määriä materiaalijätettä, mm. tiiliä, betonia ja kipsilevyä.
 • Hiilijalanjälki: 11 % koko maailman CO2-päästöistä.
 • Näin voit vähentää jätemäärää: Suosi vanhan kunnostamista uudisrakentamisen sijaan. Valitse ilmastoystävällisiä rakennusmateriaaleja, kuten puuta, joka varastoi hiiltä.

Tekstiilit

Kaavio, tekstiilit, jäte

20 viime vuoden aikana vaatteiden kulutus (katkoviiva) on kasvanut ja käyttökertojen määrä on laskenut.

© Shutterstock

Ilmastosyntejä vaatekaapissa

Vaatteiden tuotanto on kaksinkertaistunut 15 vuodessa. Samaan aikaan t-paitojen tai farkkujen keskimääräinen käyttöikä on lyhentynyt 40 prosenttia.

Jopa 73 prosenttia käytetyistä vaatteista päätyy kaatopaikalle tai jätteenpolttolaitokseen. Alle 1 prosentti kierrätetään. Maailmassa heitetään roskiin arviolta 92 miljoonaa tonnia vaatteita vuodessa.

Kierrätyksen kannalta on ongelmallista, että tekstiileissä on usein montaa eri materiaalia. Kankaassa voi olla esimerkiksi puuvillan lisäksi polyesteriä tai elastaania. Myös esimerkiksi vetoketjujen ja nappien poistaminen tekee kierrättämisestä hankalaa.

 • Ympäristöhaitta: Huonolaatuisia tekstiilejä on hankala kierrättää.
 • Hiilijalanjälki: 10 % koko maailman CO2-päästöistä.
 • Näin voit vähentää jätemäärää: Käytä vaatteitasi niin pitkään kuin mahdollista. Mieti, tarvitsetko uutta vaatetta. Pese vaatteet esimerkiksi 30 asteessa 40:n asemesta.

Muovi

Muovijäte, ranta

Vain yhdeksän prosenttia muovista kierrätetään. Loppu poltetaan tai se päätyy muun muassa meriin.

© Shutterstock

Pullot ja muut pakkaukset saastuttavat

Muovia on kaikkialla autoista juomapulloihin. Sen kemiallinen koostumus vaihtelee.

Kovaa ABS-muovia eli akryylinitriilibutadieenistyreenia käytetään muun muassa legopalikoissa ja pehmeää PET-muovia eli polyetyleenitereftalaattia juomapulloissa.

Muovi on monella tapaa oiva materiaali. Se on kevyttä, minkä ansiosta sen kuljetus tuottaa vähemmän päästöjä kuin esimerkiksi lasin.

Muovin tuotanto aiheutti kuitenkin vuonna 2015 jo 4,5 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. Päästöt syntyvät lähinnä tuotantoon tarvittavasta sähköstä, joka tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla.

 • Ympäristöhaitta: Muovia on kaikkialla. Sen tuotanto ja kuljetus aiheuttavat päästöjä.
 • Hiilijalanjälki: 4,5 % koko maailman CO2-päästöistä.
 • Näin voit vähentää jätemäärää: Erottele muovi sekajätteestä ja laita se omaan keräysastiaansa. Osta tuotteita, joiden pakkauksen voi kierrättää.