Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mutanttientsyymi tehostaa muovin kierrätystä

Tutkijat ovat kehittäneet entsyymin, joka muuttaa muutamassa tunnissa 90 prosenttia muovipulloista uusien pullojen raaka-aineeksi. Tämä voi olla mullistus kierrätysteollisuudelle, joka nyt voi käyttää uudelleen vain noin 30 prosenttia muovipulloista.

Shutterstock

Polyetyleenitereftalaatti – eli PET – on yleisin polyestereihin kuuluvista muoveista. Joka vuosi maailmassa tuotetaan lähes 70 miljoonaa tonnia PET:tä. Sitä käytetään muovipulloissa, pakkauksissa ja tekstiileissä.

PET on kevyt ja kestävä materiaali, mutta valitettavasti sen nykyiset kierrätysmenetelmät ovat suhteellisen tehottomia. Muovi päätyy kierrätykseen usein kasoissa, joissa on eriväristä muovia. Kun muovikasa sulatetaan, värit sekoittuvat ja tuloksena on harmaata muovimassaa, joka ei juuri kiinnosta uusien tuotteiden valmistajia.

Kierrätetystä muovista tehdäänkin lähinnä mattoja tai muita tekstiilejä, jotka päätyvät elinkaarensa lopussa kaatopaikalle.

Nyt ranskalaisyritys Carbios on kehittänyt entsyymin, joka hajottaa PET-muovia aiempia menetelmiä tehokkaammin. Kyseessä voi olla vallankumouksellinen keksintö muovin kierrätyksessä.

Mutanttientsyymi hajottaa muovia 10 000 kertaa niin tehokkaasti kuin alkuperäinen entsyymi

Tutkijat ovat jo pitkään etsineet entsyymejä, joita voidaan käyttää muovin hajottamiseen. Vuonna 2012 japanilaisen Osakan yliopiston tutkijaryhmä löysi lupaavan ehdokkaan kompostista.

Niin sanottu LLC-entyymi hajottaa monien kasvien lehdissä olevaa vahamaista pintakerrosta. Kokeissa selvisi, että se hajottaa myös PET-muovia. Luonnossa LLC toimii kuitenkin erittäin hitaasti. Lisäksi se kestää vain muutaman päivän niissä lämpötiloissa, joita muovin hajotusprosessi vaatii.

Siksi Carbios-yrityksen tutkijat kehittivät LLC-entsyymistä erilaisia muunnoksia. He muun muassa lisäsivät siihen aminohappoja, jotka tehostivat entsyymin lämmönsietokykyä.

Lukuisten kokeiden jälkeen tutkijat saivat aikaan mutatoituneen entsyymin, joka pystyi hajottamaan PET-muovia 10 000 kertaa niin tehokkaasti kuin tavallinen LLC. Lisäksi mutanttientsyymi pystyy toimimaan myös korkeissa lämpötiloissa.

Entsyymi hajotti tonnista muovipulloja 90 prosenttia vain 10 tunnissa. Ja saadusta materiaalista voitiin valmistaa korkealaatuisia uusia muovipulloja.

Toisin kuin tavanomaiset kierrätysmenetelmät, joissa muovi sulatetaan harmaaksi massaksi, entsyymi hajottaa PET-pullot niiden alkuperäisiksi raaka-aineiksi eli tereftalaatiksi ja etyleeniglykoliksi. Niistä voidaan valmistaa uusia, kaikenvärisiä PET-tuotteita.

Pepsi ja L'Oréal mukaan muovitaistoon

Carbios on nyt aloittanut yhteistyön kahden suuryrityksen, Pepsin ja L’Oréalin, kanssa. Yhteistyön tavoitteena on nopeuttaa entsyymin tuotantoa.

Tavoitteena on, että jo ensi vuonna avataan koelaitos, joka voi kierrättää satoja tonneja PET-muovia vuodessa. Teolliseen mittakaavaan tuotannon on määrä päästä vuonna 2024 tai 2025.

Jos hanke onnistuu, päästään askel lähemmäksi tilannetta, jossa PET-muovi on oikeasti kierrätettävä materiaali. Se puolestaan voi tarkoittaa, että öljyä tarvitaan vähemmän, jolloin myös hiilidioksidipäästöjen määrä ja energiankulutus pienenevät. Jälleen siis yksi syy lisää kerätä ja kierrättää muovia.

Lue myös:

Plastikflasker - genbrug
Ympäristö

HYVIÄ UUTISIA KRIISIAIKANA: Muovia voidaan pian käyttää uudelleen yli 100 kertaa

1 minuuttia
Ympäristö

Opiskelija keksi tehdä hajoavaa muovia kuolleista kaloista

3 minuuttia
Keltainen sukellusrobotti maalla
Ympäristö

Itseohjautuvat robotit imuroivat muovin merenpohjasta

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota