Muovi pohjoisnavalla osoittaa, kuinka pitkällä saastuminen on

Tutkijat eivät ole koskaan aiemmin nähneet näin paljon jätettä pohjoisnavalla. Jään sulaminen avaa jätteille tien kauemmaksi pohjoiseen, missä niillä voi olla suuri vaikutus eläimiin ja kasveihin.

Muovi

Muovia on löydetty asumattomiltakin seuduilta, kuten pohjoisnavalta, ja tutkijat pelkäävät eläinten puolesta.

© Shutterstock

Muovia on kaikkialla, kaupunkien ilmassa ja juomavedessä. Ja nyt sitä löytyy myös paikoista, missä ihmiset eivät edes asu, kuten eristyneeltä pohjoisnapa-alueelta.

Ryhmä brittitutkijoita teki erittäin masentavan havainnon löytäessään isoja muovinriekaleita ja polystyreeniä (arkikielessä styroksia) kellumasta merestä.

Näin paljon jätettä ei ole nähty ennen

Tutkijat olivat erittäin yllättyneitä muovin löytymisestä, sillä löytöalueella ei ole päästy käymään vuosikymmeniin.

– Niiden 25 vuoden aikana, kun olen tutkinut Arktista, en ole koskaan nähnyt jätettä niin isoja ja näkyviä paloja. Polystyreenipalat olivat paljaana jään päällä, selitti yksi tutkijoista, Pen Hadow, The Guardian -lehdelle.

Monet Pohjoiseen jäämereen virtaavista joista ovat saastuneita. Aiemmin arktisia seutuja on kuitenkin suojannut jää.

Huoli eläimistä ja kasveista

Tutkijat pelkäävät, että pohjoisnapa-alueelle päätyy vielä enemmän jätettä, kun jään sulaminen jatkuu.

Muovijäte aiheuttaa jo nyt ongelmia maa- ja merieläimille eri puolilla maailmaa. Saman pelätään pian tapahtuvan pohjoisnavalla.

Jopa 12 miljoonaa tonnia muovijätettä päätyy vuosittain meriin, ja tutkijat ovat osoittaneet, että se vaikuttaa noin 60 prosenttiin kaikista vedessä ja sen lähellä elävistä linnuista, merinisäkkäistä, kilpikonnista ja kaloista.

© Shutterstock

Myös maalta tunnetaan lukemattomia esimerkkejä siitä, miten muovi vaikuttaa eläimiin. Kuvan villi norsulauma käyskentelee srilankalaisella kaatopaikalla.

© Shutterstock

Muovia juomavedessä

Viime kuussa selvisi, että suurin osa maailman juomavedestä sisältää muovia. Se kävi ilmi tutkimuksessa, jossa yhdysvaltalaisen Minnesotan yliopiston School of Public Healthin tutkijat analysoivat juomavesinäytteet 159 paikasta eri puolilta maailmaa.

83 prosenttia näytteistä sisälsi mikroskooppisen pieniä paloja muovia.