Shutterstock

Miten tehokas eko-ohjelma on?

Pesukoneen ja astianpesukoneen eko-ohjelmat ovat huomattavasti pidempiä kuin muut ohjelmat. Kannattaako niitä siis ylipäänsä käyttää?

Kun valitset pesukoneessa tai astianpesukoneessa eko-ohjelman, säästät sekä vettä että sähköä. Se, miten paljon säästöä syntyy, riippuu yksittäisestä mallista.

Eko-ohjelman idea on yksinkertainen: ohjelma pesee kauemmin, joten astiat tai vaatteet altistuvat vedelle ja pesuaineelle pidemmän ajan kuin normaaliohjelmaa käytettäessä. Tämä taas tarkoittaa sitä, että voidaan käyttää vähemmän vettä ja matalampaa lämpötilaa.

Lämpötila on tärkeä seikka sähkönkulutuksessa, sillä pesukone lämmittää itse käyttämänsä veden.

Eko-ohjelma on todella säästöohjelma

Kodinkonevalmistaja Boschin mukaan vuosittain säästyy noin 523 kWh sähköä, kun astianpesukoneessa käytetään 50-asteista eko-ohjelmaa normaalin automaattiohjelman sijaan.

Astianpesukonetestin mukaan eko-ohjelman säästö kuluu nopeasti, jos sen lisäksi valitaan esimerkiksi ohjelma, joka kuivaa tiskit paremmin. Lisäohjelmat nostavat eko-ohjelman sähkönkulutusta 30–50 prosenttia.

Testi osoitti myös, että astianpesukone kannattaa täyttää kunnolla. Vaikka koneessa olisikin eko-ohjelma, joka säästää sähköä puoliksi täytetyllä koneellisella, säästö on vain noin 10 prosenttia täyteen koneelliseen ja normaaliohjelmaan verrattuna.

Maaliskuusta 2021 alkaen kaikkien kodinkonevalmistajien tuotteissa pitää olla EU:n energiamerkintä, joka ilmaisee laitteen sähkönkulutuksen (luokat A–G).

523 kWh sähköä säästyy, kun astianpesukoneessa käytetään 50-asteista eko-ohjelmaa normaalin automaattiohjelman sijaan.