Shutterstock
Öljypäästön torjunta

Miten öljypäästö vaikuttaa eläimiin?

Kun säiliöaluksesta tai porauslautasta pääsee mereen öljyä, se leviää. Kuinka eläimet reagoivat öljyyn? Mitä öljylle tapahtuu?

Raakaöljy on myrkkyä. Öljyyntyessään eläimet ovat vaarassa saada sitä elimistöönsä sekä ruoansulatuskanavan kautta että ihon läpi.

Lisäksi öljyhöyryt pilaavat hengitysilmaa ja pääsevät keuhkoihin ja edelleen verenkiertoon. Seurauksena on esimerkiksi sisäelinvaurioita ja immuunijärjestelmän toimintahäiriöitä.

Aurinko tekee öljystä vaarallisempaa

Vuonna 2010 tapahtuneen Meksikonlahden öljyonnettomuuden ympäristövaikutuksia koskevissa tutkimuksissa on selvinnyt muun muassa, että epämuodostuneiden kalanpoikasten määrä on kasvanut.

Tiedetään myös, että auringon ultraviolettisäteily tekee öljystä 10–100 kertaa haitallisempaa kalojen mätimunille ja toukille sekä meren pintakerroksen selkärangattomille eläimille.

Kaikki eliöt kärsivät öljystä

Kuolleita kaloja rannalla
© Shutterstock

Kalat ja äyriäiset kuolevat

Kun öljy vajoaa, se vaikuttaa kaikkien vesikerrosten lajeihin. Kuolleet kalat huuhtoutuvat rantaan, ja pohjaeläimet, kuten osterit, ravut ja katkaravut häviävät.

Kuollut lintu rannalla
© Shutterstock

Merilinnut paleltuvat

Etenkin merilinnuille öljypäästö on kuolemanvakava asia: kun niiden höyhenpuku öljyyntyy, ne eivät pysty lentämään. Lisäksi niitä uhkaa paleltuminen, sillä likaiset höyhenet eivät eristä.

Se, kuinka nopeasti mereen jäävä öljy vajoaa, riippuu sen ominaisuuksista.

Viime aikoina on tutkittu mahdollisuuksia puhdistaa merta ja rantoja öljyä syövillä mikrobeilla. Tehokkaimmaksi puhdistajaksi on todettu Alcanivorax borkumensis -sauvabakteeri, joka viihtyy lämpimässä ja hapekkaassa merivedessä.