Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rusty fishing boats at the Arallake
Luonto - Ympäristö

Miksi Araljärvi on kutistunut?

Aral oli ennen yksi maailman suurimmista järvistä. Nykyään se on kutistunut lähes olemattomiin. Mitä sille on tapahtunut?

Aikoinaan Aral oli maailman neljänneksi suurin järvi. Sen alkuperäinen pinta-ala oli noin 68?000 neliökilometriä. Nykyisin sen koko on enää kymmenen prosenttia tästä. Muutos käynnistyi, kun järveen laskevan veden määrä väheni merkittävästi.

Araljärvi sijaitsee Keski-Aasiassa Kazakstanissa keskellä aroja ja aavikoita. Järvi on laskujoeton, mutta siihen tuovat vettä Syrdarja- ja Amudarjajoet.

1960-luvulla Neuvostoliitossa luotiin mittava keinokasteluohjelma, jonka tavoitteena oli muuttaa Keski-Aasian aavikot viljelymaaksi. Kun jokien vettä alettiin ohjata kastelukanaviin, Araliin vuosittain virtaavan veden määrä pieneni 25:stä alle viiteen kuutiokilometriin.

Koska Aral oli jo alun perin matala ja siitä haihtui jatkuvasti paljon vettä, se jakaantui kuivuessaan eteläiseen ja pohjoiseen altaaseen.

Järven pelastamiseksi rakennettiin joitakin vuosia sitten pato, joka kokoaa kaiken valumaveden pohjoiseen altaaseen. Pato valmistui vuonna 2005, ja se onkin kohentanut jonkin verran pohjoisaltaan tilaa. Eteläistä allasta tuskin saadaan enää elpymään.

Lue myös:

Ympäristö

Opiskelija on tehnyt hajoavaa muovia kuolleista kaloista

3 minuuttia
Ympäristö

Araljärvestä jäljellä vain puolet

1 minuuttia
Ympäristö

Hyviä uutisia: Aiempaa puhtaampi ilma pelastaa 1,5 miljardia lintua

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota