Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mangrove
Luonto - Ympäristö

Mangrovemetsä sitoo rutkasti hiiltä

Trooppisten rannikoiden mangrovemetsiä kannattaa suojella, sillä ne varastoivat jopa viisi kertaa niin paljon hiiltä neliökilometriä kohti kuin muut trooppiset metsät.

Tutkimukseen, jossa mitattiin 25:n Aasiassa ja Tyynenmeren saarilla sijaitsevan mangrovemetsän hiilensitomiskykyä, osallistui muun muassa Helsingin yliopiston Viikin tropiikki-instituutti. Metsien hiilestä 85 prosenttia on pohjalietteessä tai -hiekassa olevaa orgaanista ainetta, jota mangrovepuiden juuret pitävät paikallaan. Orgaanisen aineen hajotessa vapautuva hiilidioksidi sitoutuu puihin eikä pääse ilmakehään.

Mangroven hävittäminen lisää hiilidioksidipäästöjä nopeasti. Vaikka tropiikin metsistä alle prosentti on mangrovea, tutkimuksen mukaan jopa 10 prosenttia metsänhakkuiden aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä johtuu mangrovemetsien tuhoamisesta.

20 viime vuoden aikana viidennes maailman mangrovemetsistä on hävitetty muun muassa katkarapufarmien tieltä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota