Illustreret Videnskab

Maailman myrkyllisimmät paikat uhkuvat saasteita

Maailman myrkyllisimmissä paikoissa on niin raskasmetalleja kuin kemiallisten aseiden kemikaalejakin. Puhdistamattomat jätevedet ja raskas teollisuus aiheuttavat sairauksia ja miljoonia kuolemantapauksia.

Lyijyakkuja, sähköjohtoja ja hermomyrkkyjä.

Saastumisen syyt vaihtelevat eri paikoissa, mutta valtavat myrkkymäärät aiheuttavat kaikkialla kuolemaa. Joka vuosi 9 miljoonaa ihmistä kuolee maan, veden tai ilman saasteiden vaikutuksesta. Määrä vastaa 16 prosenttia kaikista kuolemantapauksista.

Olemme koonneet maailman myrkyllisimmät paikat interaktiiviseen karttaan. Siitä saat lisätietoja alueista ja vaihtoehdoista, joilla saastuneita paikkoja yritetään puhdistaaa:

Hiili ja elektroniikkajätteet levittävät raskasmetalleja

Ghanan Agbogbloshie ja Kiinan Linfen ovat hyviä esimerkkejä maailman saastuneimmista paikoista.

Kummassakin myrkylliset aineet leviävät jätteiden polton yhteydessä. Ghanassa poltetaan elektroniikkajätettä, Kiinassa hiiltä. Raskasmetallit, kuten lyijy, arseeni ja elohopea levittäytyvät siten laajalle alalle ja saastuttavat luontoa ja ihmisiä.

Linfenissä jopa kolmen miljoonan ihmisen arvioidaan kärsivän hengityselinsairauksista ja arseenimyrkytyksestä. Ghanan pääkaupungin Accran liepeillä sijaitseva Agbogbloshie on kaatopaikka, missä elektroniikkajätettä poltetaan kuparin toivossa. Siellä ilmassa voi olla lyijyä 40 kertaa turvallinen määrä.

Kemialliset aseet saastuttivat venäläiskaupungin

Guinnessin ennätystenkirjan mukaan maailman saastunein kaupunki on Venäjän Dzeržinsk, jossa on valmistettu mm. taistelukaasua ja jossa kärsitään edelleen neuvostoaikaisten kemiallisten aseiden valmistuksesta. 300 000 tonnia myrkkyä ympäristössä on laskenut keskimääräisen eliniän 45 vuoteen.

Kaupunkia kutsutaan maailman saastuneimmaksi kaupungiksi. Vuosina 1930–1998 siellä päästettiin noin 190:tä eri kemikaalia luontoon. Joukossa oli muun muassa hermokaasun valmistuksessa syntynyttä jätettä.

Nykyisin keskimääräinen elinikä Dzeržinskissä on miehillä 42 ja naisilla 47 vuotta. Asiantuntijat arvelevat, että 80 prosenttia kaikista kaupungissa esiintyvistä sairauksista johtuu saasteista.