Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Maailman myrkyllisimmät paikat uhkuvat saasteita

Maailman myrkyllisimmissä paikoissa on niin raskasmetalleja kuin kemiallisten aseiden kemikaalejakin. Puhdistamattomat jätevedet ja raskas teollisuus aiheuttavat sairauksia ja miljoonia kuolemantapauksia.

Illustreret Videnskab

Lyijyakkuja, sähköjohtoja ja hermomyrkkyjä.

Saastumisen syyt vaihtelevat eri paikoissa, mutta valtavat myrkkymäärät aiheuttavat kaikkialla kuolemaa. Joka vuosi 9 miljoonaa ihmistä kuolee maan, veden tai ilman saasteiden vaikutuksesta. Määrä vastaa 16 prosenttia kaikista kuolemantapauksista.

Olemme koonneet maailman myrkyllisimmät paikat interaktiiviseen karttaan. Siitä saat lisätietoja alueista ja vaihtoehdoista, joilla saastuneita paikkoja yritetään puhdistaaa:

Hiili ja elektroniikkajätteet levittävät raskasmetalleja

Ghanan Agbogbloshie ja Kiinan Linfen ovat hyviä esimerkkejä maailman saastuneimmista paikoista.

Kummassakin myrkylliset aineet leviävät jätteiden polton yhteydessä. Ghanassa poltetaan elektroniikkajätettä, Kiinassa hiiltä. Raskasmetallit, kuten lyijy, arseeni ja elohopea levittäytyvät siten laajalle alalle ja saastuttavat luontoa ja ihmisiä.

Linfenissä jopa kolmen miljoonan ihmisen arvioidaan kärsivän hengityselinsairauksista ja arseenimyrkytyksestä. Ghanan pääkaupungin Accran liepeillä sijaitseva Agbogbloshie on kaatopaikka, missä elektroniikkajätettä poltetaan kuparin toivossa. Siellä ilmassa voi olla lyijyä 40 kertaa turvallinen määrä.

Kemialliset aseet saastuttivat venäläiskaupungin

Guinnessin ennätystenkirjan mukaan maailman saastunein kaupunki on Venäjän Dzeržinsk, jossa on valmistettu mm. taistelukaasua ja jossa kärsitään edelleen neuvostoaikaisten kemiallisten aseiden valmistuksesta. 300 000 tonnia myrkkyä ympäristössä on laskenut keskimääräisen eliniän 45 vuoteen.

Kaupunkia kutsutaan maailman saastuneimmaksi kaupungiksi. Vuosina 1930–1998 siellä päästettiin noin 190:tä eri kemikaalia luontoon. Joukossa oli muun muassa hermokaasun valmistuksessa syntynyttä jätettä.

Nykyisin keskimääräinen elinikä Dzeržinskissä on miehillä 42 ja naisilla 47 vuotta. Asiantuntijat arvelevat, että 80 prosenttia kaikista kaupungissa esiintyvistä sairauksista johtuu saasteista.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota