Shutterstock

Kuinka pahasti sota saastuttaa?

Sotilaat tuskin ajattelevat ympäristöä taistellessaan. Kuinka paljon raskaat ajoneuvot, räjähteet ja palavat öljysäiliöt likaavat luontoa?

Sota saastuttaa monella tavalla. Satelliittikuvat Ukrainan sodasta ovat paljastaneet esimerkiksi, että ilmaiskut muun muassa Lvivin, Odessan ja Myrhorodin öljyvarastoihin ja -jalostamoihin ovat aiheuttaneet rajuja tulipaloja, joissa on muodostunut runsaasti myrkyllistä savua.

Raporttien mukaan saasteita on päässyt ympäristöön myös kemiantehtaista ja Tšernihivin vaurioituneesta ammoniakinsiirtoputkesta.

Hallitsemattomat maastopalot riehuivat Tšernobylin ydinvoimalan lähistöllä maaliskuussa 2022, joten on mahdollista, että sieltä on levinnyt radioaktiivisia aineita, kuten cesium-137:ää ja strontium-90:tä.

Saastutus voi olla tarkoituksellista

Saastekuorma on erityisen suuri silloin, kun käytetään kemiallisia aseita. Vaikka niitä ei saa enää valmistaa, varastoida eikä käyttää, sotatoimialueilta on löydetty todisteita taistelukaasujen käytöstä. Niihin kuuluvat vaikkapa sinappikaasu ja hermokaasu sariini.

Kemiallisista aseista raportoitiin esimerkiksi 1980-luvulla käydyn Irakin–Iranin sodan aikana.

Myös luonto kärsii sodasta

Erilaiset likaiset temput voivat vaikuttaa luontoon ja ihmisten terveyteen vielä sodan päättyttyä.

© Shutterstock

1. Ennätykselliset päästöt

Kun Irak pakotettiin vetäytymään Kuwaitista Persianlahden sodan aikana, Irakin armeija sytytti valtaosan öljylähteistä. 11 000 000 tynnyrin öljymäärä aiheutti maailman mittavimmat saastepäästöt.

© Shutterstock

2. Myrkky paljasti vastustajat

Vietnamin sodan aikana Yhdysvallat käytti 750 miljoonaa litraa Agent Orange -kasvimyrkkyä ja muita torjunta-aineita. Kun puut menettivät lehtensä, vastustajat eivät voineet piiloutua. Myrkkyjä on yhä luonnossa.

© Shutterstock

3. Säteilytaso on laskenut

Radioaktiiviset saasteet säilyvät jopa miljoonia vuosia. Hiroshimassa ja Nagasakissa ei kuitenkaan säteile enää vaarallisesti, vaikka niihin pudotettiin ydinpommit toisen maailmansodan lopussa.

Kemialliset aseet tappoivat jopa 10 000 ihmistä, ja on todettu, että 56 000 iranilaista kärsii yhä altistumisen seurauksista, kuten parantumattomista haavoista, sarveiskalvovaurioista ja syövästä.

Armeijat sikailevat

Sotakalusto kulkee ja toimii enimmäkseen fossiilisilla polttoaineilla. Maa-, vesi- ja ilmakulkuneuvot aiheuttavatkin suuret hiilidioksidipäästöt.

Vuonna 2019 tehdyn tutkimuksen mukaan Yhdysvaltojen asevoimien hiilidioksidipäästöt olivat 23 367 000 tonnia vuonna 2017. Laskelman teki neljän tutkijan ryhmä, jota johti Oliver Belcher englantilaisesta Durhamin yliopistosta.

Yhdysvaltojen asevoimat työllistää 1,5 miljoonaa henkilöä. Hiilidioksidipäästöt ovat siten 16,5 tonnia työntekijää kohti. Suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki on kymmenen tonnin paikkeilla.

Jos Yhdysvaltojen armeija olisi valtio, sen edellä olisi kasvihuonekaasupäästötilastoissa vain 46 maata.