Jos selluloosa on raudoitus, ligniini on betoni. Kasveissa se täyttää soluseinämän selluloosamolekyylien väliset onkalot. Samalla se sitoo selluloosamolekyylit yhteen ja antaa kasvin rakenteelle joustavuutta.
Noin 30 prosenttia kaikesta Maan pinnalla olevasta orgaanisesta hiilestä on ligniiniä. Sitä on etenkin puissa ja puuvartisissa kasveissa. Juuri ligniini antaa kasveille puumaisen, kovan pinnan.
Vain 58 prosenttia paperista kierrätetään
Saksalaistutkijat käyttivät tutkimuksessaan ligniiniä ja hydroksipropyyliselluloosaa. Hydroksipropyyliselluloosa on selluloosa, jossa molekyylit asettuvat kiteiksi, vaikka aine on nestemäistä. Ligniini ja hydroksipropyyliselluloosa liitettiin toisiinsa karboksyylihapolla, joka poisti aineesta ylimääräisen veden. Näin syntyi joustavaa biomuovia, joka sopii 3D-printterin tulostusmateriaaliksi.
Tavallisesti 3D-tulostuksessa tulostusmateriaali kuumennetaan ja sulatetaan ja puristetaan sitten tulostinpään suuttimen läpi kerros kerrokselta haluttuun muotoon. Sitten se kuivuu kovaksi.
Ligniini ei normaalisti sula korkeassa lämpötilassa. Sen sijaan se hiiltyy ja muuttuu jähmeäksi. Ligniinin ja selluloosan yhdistelmä kuitenkin pysyy juoksevana myös 3D-tulostimessa.
Toistaikseksi tutkijat ovat käyttäneet koivuista saatavaa ligniiniä, mutta seuraavaksi on tarkoitus selvittää, miten paperinvalmistuksen jätteitä voidaan kierrättää. Paperiteollisuudessa syntyy valtavasti ligniinipitoista jätettä, joka nykyään useimmiten päätyy energiantuotantoon jätteenpolttolaitoksiin. Tavoitteena on, että jäteligniiniä voitaisiin tulevaisuudessa käyttää rakennusmateriaalina.
Pelkästään Yhdysvalloissa käytetään 85 miljoonaa tonnia paperia vuodessa. Koko maailmassa käytetystä paperista vain 58 prosenttia kierrätetään.