Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Plastikflasker - genbrug

Kasvipohjaista muovia voidaan pian käyttää yli 100 kertaa

HYVIÄ UUTISIA KRIISIAIKANA: Brittitutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jolla kasvipohjaista muovia voidaan käyttää yhä uudelleen. Nyt tutkijat toivovat, että uutta kierrätysmenetelmää voidaan soveltaa myös muihin muovityyppeihin, jotta maailman muovintuotantoa saataisiin hillittyä.

Shutterstock

Joka vuosi valmistetaan satoja miljoonia tonneja muovia, ja vaikka muovin kierrätys lisääntyy, ongelmia riittää.

Kierrätetty muovi on nimittäin usein huonompilaatuista kuin uusi muovi. Nykyisin kierrätysmuovi on sulatettava, mikä muuttaa materiaalin ominaisuuksia.

Nyt Bathin ja Birminghamin yliopistojen tutkijat ovat kehitttäneet menetelmän, jolla kasvipohjaista muovia voidaan hajottaa sen alkuperäisiin aineisiin niin, että siitä saadaan aikaan yhtä laadukkaita uusia tuotteita kuin vastavalmistetusta muovista.

Menetelmä perustuu kemialliseen kierrätystekniikkaan matalissa lämpötiloissa. Siinä käytetään ympäristöystävällisiä katalysaattoreita, jotka kiihdyttävät muovin hajoamista.

Testausta myös muovipulloilla

Tähän mennessä tutkijat ovat käyttäneet menetelmää kasvipohjaisiin PLA-muoveihin, jotka usein nykyisin heitetään roskiin niitä juuri kierrättämättä. Koe suoritettiin vasta pienessä mittakaavassa, mutta pian testejä on tarkoitus laajentaa. Lisäksi tutkijat aikovat testata menetelmää PET-muoveihin, joita usein käytetään muovipulloissa.

Tutkijat toivovat, että läpimurto voisi lisätä muovituotteiden kierrätystä, mikä pitkällä aikavälillä säästäisi luonnonvaroja ja vähentäisi kasvihuonepäästöjä.

Lue myös:

Ympäristö

Opiskelija keksi tehdä hajoavaa muovia kuolleista kaloista

3 minuuttia
Ympäristö

Tulossa pian: Tutkijat kehittivät levästä valmistetut varvastossut

3 minuuttia
Ympäristö

Muovipullojen kierrätys tehostuu

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota