Shutterstock

Jätepaperi korvaa ympäristöä kuormittavan styroksin

Saksassa tehty keksintö voi vähentää styroksin käyttöä elintarvikkeiden kylmä- ja lämpökuljetuspakkauksissa. Vaihtoehto on paljon ympäristöystävällisempi.

Tätä artikkelia on muokattu julkaisemisen jälkeen, kun saimme huomautuksen virheellisistä tiedoista. Alkuperäisessä tekstissä luki muun muassa, että styroksi ei hajoa luonnossa.

Saksassa Dresdenin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet ympäristöystävällisen vaihtoehdon paisutetulle polystyreenimuoville, joka tunnetaan paremmin styroksina. Keräyspaperista saatavaa uusiokuitua on onnistuttu muuttamaan lujaksi eristeeksi, joka voidaan kierrättää ja kompostoida.

Styroksi jää luontoon 100 vuodeksi

Tavallista styroksia tehdään kestomuovihelmistä, jotka valmistusprosessin aikana laajenevat moninkertaisesti. Polystyreeni paisutetaan toivottuun tiheyteen höyryn ja paineen avulla, ja loppuvaiheessa siitä syntyy muotissa halutun kokoinen ja mallinen tuote. Styroksi on jäähdyttyään erittäin kevyttä ja kestävää ainetta, jonka lämmöneristävyys on huippuluokkaa.

Voimakkaan laajenemisen vuoksi styroksi on enimmäkseen ilmaa: polystyreenin osuus on vain noin kaksi prosenttia. Ilmavuus yhdistettynä kestomuovin huonoon lämmönjohtavuuteen selittää sen, miksi lämpö siirtyy huonosti styroksissa.

Siksi styroksista valmistetut elintarvikkeiden kylmä- ja lämpökuljetuspakkaukset ovat suosittuja. Hyvällä materiaalilla on kuitenkin puutteensa: se kuormittaa ympäristöä, sillä sen hajoamiseen kuluu monta sataa vuotta.

Tutkijat ovat löytäneet styroksia monen erilaisen merieläimen vatsasta. Styroksi tukkii eläinten suoliston ja altistaa ne vaarallisille kemikaaleille. Styroksia on löytynyt myös Antarktiksesta, missä styroksia on havaittu pienten niveljalkaisten vatsasta.

Keräyspaperi pitää lämpimänä

Dresdenin teknillinen yliopisto ratkaisi ongelman jättämällä polystyreenin kokonaan pois styroksia muistuttavasta materiaalistaan. Valmistuksen yksityiskohtia ei ole paljastettu, sillä tavoitteena on saada markkinoille kaupallinen tuote yhdessä saksalaisen easy2cool -yhtiön kanssa.

Tutkijoiden mukaan prosessissa käsitellään kierrätyspaperimassaa sekoittamalla ja kuivaamalla, kunnes syntyy tietynlaista selluloosakuitua.

Uusi materiaali on styroksin tapaan huokoista ja eristävää. Hankekoordinaattori Thomas Schrinnerin mukaan selluloosan huonon lämmönjohtavuuden ansiosta materiaali eristää käytännössä yhtä hyvin kuin styroksi.

Kierrätyskuituun (vas.) ja neitseelliseen selluloosaan (oik.) perustuvat ympäristöystävälliset levyt ovat kolme senttiä paksuja. Materiaalin tiheys on noin 30 kiloa kuutiometriä kohti, kun styroksin on 10–45 kiloa kuutiometriä kohti.

© TU Dresden / Professur für Holztechnik und Faserwerkstofftechnik

"On ollut haastavaa kehittää selluloosakuitujen käsittelymenetelmä, jolla kuitumaton tiheys saadaan painettua riittävän alas ja lämmöneristävyys nostettua optimaalisen ylös", selittää Thomas Schrinner Dresdenin teknillisen yliopiston lehdistötiedotteessa ja jatkaa:

"Selluloosan huonon lämmönjohtavuuden ansiosta ympäristöystävällisen kuitumaton eristysominaisuudet ovat paremmat kuin useimmilla muilla tutuilla materiaaleilla."