Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Photo by Joseph Chan on Unsplash
Luonto - Ympäristö

Ilotulituksen ympäristövaikutukset

Ilotulituksessa syntyy pahanhajuista savua. Vapautuuko ilotulitteista haitallisia aineita?

Ilotulituksen aikana ja jälkeen ilmassa voi todellakin leijailla savua, joka haisee pahalta ja kirvelee silmiä. Koska ongelma on paikallinen, ilotulitusta ei yleensä pidetä merkittävänä saastelähteenä. Ympäristöhaitat jäävät vähäisiksi etenkin silloin, kun ilotulitus kestää vain lyhyen aikaa ja ilotulitteiden määrä on pieni. Ilotulitteiden palamisreaktiossa syntyvä savu ei vahingoita esimerkiksi maapalloa ympäröivää otsonikerrosta. Sen sijaan siinä esiintyy erilaisia kemiallisia yh-disteitä, kuten natrium-, barium-, kupari-, alumiini-, titaani-, strontium-, lyijy-, elohopea- ja kadmiumyhdisteitä. Pieninä pitoisuuksina ne eivät aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Suuren ilotulituksen ympäristövaikutuksia on tutkittu mm. Tukholmassa järjestettyjen Vattenfestival-juhlien yhteydessä. Havaintojen mukaan yhdeksästä ilotulitetonnista aiheutuneen raskasmetallilaskeuman osuus oli hieman alle prosentti Tukholman alueen raskasmetallisaasteiden vuotuisesta kokonaismäärästä. Suurin osa ilotulitteiden raskasmetallihiukkasista laskeutui 1–4 kilometrin päähän ilotulitteiden laukaisupaikasta. Eri ilotulitteiden on todettu sisältävän vaihtelevia määriä haitallisia aineita. Toistuvasti tietyillä paikoilla ilotulituksia järjestävien tahojen kannattaisikin kiinnittää huomiota siihen, millaisia ilotulitteita käytetään. Esimerkiksi Kööpenhaminan Tivoli järjestää vuosittain viitisenkymmentä ilotulitusta. Tivolin lähiympäristössä on todettu selvästi kohonneita lyijy- ja arseenipitoisuuksia. Yhdysvalloissa on jopa vaadittu ilotulitteiden kieltämistä niiden aiheuttaman hiukkasaltistuksen takia.

Lue myös:

Ympäristö

Tutkijat kehittivät ilmastoystävällisen virtsatiilen

2 minuuttia
Ympäristö

Älysieni pelastaa eläimet öljysaasteelta

3 minuuttia
Ympäristö

Muovipullojen kierrätys tehostuu

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota