Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luonto - Ympäristö

Araljärvestä jäljellä vain puolet

Minkä takia Araljärvi kuivuu? Voidaanko järven katoaminen jollain tavalla estää?

Keski-Aasiassa Kazakstanissa ja Uzbekistanissa sijaitseva Araljärvi oli aikoinaan maailman neljänneksi suurin järvi. Sen pinta-ala on sittemmin kutistunut puoleen ja vesimäärä neljäsosaan. Paikoin rantaviiva on vetäytynyt jopa 75 kilometriä, ja koko järvialueen ekosysteemi on täysin muuttunut. Katastrofi johtuu 1960-luvulla aloitetuista keinokasteluhankkeista. Tuolloin alueella tehostettiin puuvillanviljelyä, joka vaatii suuria määriä vettä. Vesihuollon järjestämiseksi rakennettiin mittava kanavajärjestelmä, johon vettä johdettiin alueen kahdesta suuresta joesta Amudarjasta ja Syrdarjasta. Vettä on kulutettu niin paljon, että Araljärveen laskevat joet ovat lähes kuivuneet. Osaa kanavista ei ole katettu, joten vettä haihtuu myös paljon ilmaan. Lisäksi yksi pääkanavista johdettiin Araljärven sijasta Kaspianmereen. Kun järvialueen vesimäärä väheni huomattavasti, myös ilmasto alkoi muuttua: kesällä oli hehkuvan kuumaa, talvella jääkylmää. Myös tuulet voimistuivat, ja niiden mukana kulkeutui paljon ympäristömyrkkyjä, jotka ovat aiheuttaneet mm. lapsikuolleisuutta. Kun vesijättömaat muuttuivat aavikoiksi, monet eläinlajit katosivat. Maailmanpankki on päättänyt rahoittaa vuoden 2002 lopulla aloitettua patohanketta, jolla Araljärvi yritetään saada täyttymään uudelleen.

Lue myös:

Rusty fishing boats at the Arallake
Ympäristö

Miksi Araljärvi on kutistunut?

1 minuuttia
Luonto

GALLERIA: Itä-Afrikassa on helvetti maan päällä

2 minuuttia
Ympäristö

Tulossa pian: Tutkijat kehittivät levästä valmistetut varvastossut

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota