15 000 tutkijaa allekirjoitti ”Varoituksen ihmiskunnalle”

Ilmastonmuutokset, väestönkasvu, metsien tuho, eläinten ja kasvien joukkosukupuutto ja vähenevät juomavesivarat. 25 vuotta tiedemaailman ensimmäisen maailmanlaajuisen varoituksen jälkeen ihmiskunnan ja maapallon tulevaisuudennäkymät ovat nyt huonommat kuin koskaan – mutta asiantuntijoiden mukaan on silti vielä toivoa.

Tieteellisistä todisteista, hyvistä aikeista, lukuisista ilmastokokouksista ja paljosta huolestuneesta puheesta huolimatta maapallon tila ja ihmisen tulevaisuudennäkymät ovat nyt huonommat kuin koskaan aiemmin.

Tämä on johtopäätös "Warning to Humanity" (Varoitus ihmiskunnalle) -julistuksessa, jonka 15 364 johtavaa tutkijaa 184:stä eri maasta on hiljattain allekirjoittanut, julkaissut ja lähettänyt maailman johtajille.

Ilmastonmuutos on karannut käsistä, väestönkasvu kiihtyy, yhä enemmän metsiä poltetaan, juomaveden määrä vähenee, happi katoaa meristä, ja ihmiskunta hävittää eläin- ja kasvilajeja niin kiivasta vauhtia, että meneillään on maapallon kuudes lajien joukkosukupuutto.

Kyseessä on ensimmäinen joukkosukupuutto sen jälkeen, kun meteori-isku hävitti dinosaurukset 65 miljoonaa vuotta sitten.

Dramaattinen huononnus 25 vuodessa

Tutkijoiden varoitukset tulivat tasan 25 vuotta sen jälkeen, kun ensimmäinen varoitus maailman johtajille julkaistiin vuonna 1992.

Vuonna 1992 julistuksen maapalloa ja ihmislajin säilymistä uhkaavista akuuteista vaaroista allekirjoitti 1 700 tutkijaa, joiden joukossa olivat käytännössä kaikki tuolloin elossa olleet Nobel-palkinnon saajat.

Äskettäin julkaistussa "Warning to Humanity" -raportissa 15 364 tiedemaailman johtavaa henkilöä toteaa nyt, että lähes kaikissa kohdissa tilanne on muuttunut dramaattisesti huonompaan suuntaan vuoden 1992 jälkeen.

Siksi tiedemaailma vaatii – jälleen – aktiivista panosta niin maailman johtajilta kuin tavalliselta väestöltäkin maapallon ja ihmisen elinolojen turvaamiseksi.

Valoa pimeydessä

Synkkien tilastojen keskeltä nousee kuitenkin myös valonpilkahduksia.

Yhdessä kohdassa on tapahtunut täydellinen muutos sitten vuoden 1992 julistuksen. Otsonikerroksen pelastamisessa on nimittäin onnistuttu.

Koska maailmanyhteisö juuri taistelussa otsonikerroksen puolesta osoitti, että yhteistyö tuotti tulosta yhteisen päämäärän – CFC-kaasujen kieltämisen – saavuttamiseksi ja näin saatiin aikaan maailmanlaajuinen muutos, on tutkijoiden mukaan täysin mahdollista, että vastaavalla tavalla voidaan menestyä taistelussa tämänhetkisiä suuria uhkia vastaan.

Tutkijat esittävät maailmanlaajuisen pakollisten tehtävien listan maailman johtajille, tiedotusvälineille ja kansoille:

Vähentäkää kasvihuonekaasupäästöjä, lopettakaa metsien tuhoaminen, jarruttakaa väestönkasvua, suojelkaa eläinten ja kasvien elinympäristöjä, panostakaa kaikin voimin vihreään energiaan, vähentäkää saasteita ja luopukaa pelkästään taloudelliseen kasvuun keskittyvästä toiminnasta.